Gaasperplas

De Gaasperplas is een zandafgraving van 72 ha. die is ontstaan tijdens de bouw van de Bijlmermeer. De plas heeft een diepte van ongeveer 35 meter.
Nadat men het zand had weggezogen zijn er onder water grote veenblokken blijven staan. Op sommige plaatsen zijn deze veenblokken zo talrijk en staan zo dicht bij elkaar, dat er een labyrint van gangen en tunnels is gevormt tussen deze veenformaties. Voorzichtigheid met duiken is hierbij geboden, omdat je vanwege het matige zicht, zo onder een overhangende veenberg terecht kan komen. Deze zijn erg onstabiel en kunnen door de turbulentie van luchtbellen en zwembewegingen instorten.

De visstand is redelijk: paling, snoek, baars, snoekbaars. blankvoorn en zeelt. En er komt zelfs zoetwaterkreeft voor.


Route

Gaasperdammerweg (A9) afslag Weesp (S113) Weesp aanhouden. Rechtsaf langs Weesper trekvaart, na 800 meter rechtsaf (waterleidingbedrijf). Na 50 meter is aan de rechterkant door het struikgewas een kleine inham te zien. Dat is de duikplek "de molen". Vroeger stond hier een windmolen, vandaar de benaming "molen" Iets verder aan de linkerkant kan de auto worden geparkeerd. Vanaf deze parkeerplaats kan je ook naar de officiŽle duikplaats, deze ligt ongeveer in het midden van de korte zijde van de plas. Hier is een stenen trap aangelegd, zodat je hier heel eenvoudig het water in kunt.

Vroeger kon je ook duiken vanaf de lange steiger, waarvoor je nog een stukje moest doorrijden, maar dat is al weer een tijdje verboden. Er staat ook een bordje die dat aangeeft.


Laatste update: 09 januari 2005
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans