Zeelandbrug ( 32 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

De Zeelandbrug is een vaste oeververbinding tussen Schouwen-Duivenland en Noord-Beveland.

Pas op! Vanaf de kant lijkt het alsof er 1 grote brede pijler staat. Echter onder de waterlijn staan 3 kleinere ronde pijlers.


Vanaf het voorjaar 2010 is er veel gewijzigd bij de Zeelandbrug. Zo is de instapplaats zoín 50 meter naar het westen verhuist waar een trap is gemaakt zodat er ook bij laagwater eenvoudig het water kan worden ingegaan.
Onderwater is er ook veel veranderd doordat RWS ten behoeve van de versteviging van de vooroever over een groot gebied staalslakken heeft gestort. Vanaf de nieuwe instapplaats tot en met de pijler zijn daaroverheen grote blokken natuurlijk breuksteen gestort t.b.v. de duiksport. Of en wanneer dit allemaal weer net zo mooi begroeid zal zijn als in het verleden zal de tijd moeten uitmaken.


Nieuwe groet breukstenen Snotolf op klein kooi Grote tent Zeepaardje bij brug Blauwtipje bij brug

Dieptekaartje

Vanaf de kant is de eerste pijler eenvoudig te bereiken. De bodem is op ongeveer -7 m. bij laagwater en -9 m. bij hoogwater.

Als je in staat bent om een goede kompaskoers uit te zwemmen (210 graden) is de tweede pijler ook goed te bereiken. Deze staat op ongeveer 22 meter diepte en is ook bijzonder de moeite waard om te bezoeken.

Flora & Fauna

De Zeelandbrug is een interessante duikplaats vanwege de uitbundige begroeiing van de pijlers. Rond de pijlers vind je vrij zwemmende, Harders en Zeebaarsen.
Grote gedeelte's van de pijlers zijn begroeid met de Tubularia indivisa, een bloemachtig neteldiertje, vandaar ook waatschijnlijk de vele soorten naaktslakken die je hier kan tegenkomen. Aan de basis van de pijlers, tussen de Oesters en Mosselen zit meestal ook wel een Galthea kreeftje verstopt.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

25 september 2008 - Buiksstreep nermertijn Tubulanus superbus - Peter van Bragt

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats de Zeelandbrug ligt in het midden van het eiland Schouwen-Duiveland aan de Oosterschelde, vlakbij Zierikzee.

Vanaf de N59 bij Zierikzee de borden volgen richting Vlissingen. Bij de eerste stoplichten rechtsaf de Julianastraat in. Daarna de 2e weg linksaf, deze straat heet het Groene Weegje, deze weg neemt een bocht naar rechts. Aan het einde is een T-splitsing, hier ga je linksaf de Straalweg in. Deze verandert even verder in een smalle boerenweg. Deze weg blijven volgen tot parkeerplaats onder de Zeelandbrug.

Pas op voor autokrakers !! Het parkeren onder de Zeelandbrug staat er om bekend dat er herhaaldelijk auto's worden open gebroken.

Vullen: Sinds kort staat er op de duikstek zelf een zeecontainer met vulautomaat waar 24 uur per dag gevuld kan worden. Deze wordt geŽxploreerd door duikcentrum Witte boulevard. Mocht deze niet werken dan is het dichtstbijzijnde vulstation duikcentrum Vierbannen of Waterworld


Coordinaten (MOO-143): 52,90 / 405,40
Coordinaten (MOO-144): 53,00 / 405,50
   Getijdentabel Zierikzee
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:45    -0:20
Parkeer mogelijkheden: Goed
Kans op inbraak : z. groot
Afstand tot duikplaats: 50 m.
Diepte: -27
Stroming: Sterk
Obstakels: Pijlers
Geschikt voor beginners: ?
Geschikt voor groepen: Ja
Aanbevolen duikgetijde: HW / LW.
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: Redelijk

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 800-12382
  Plaatsbepaling duikstek de Zeelandbrug ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • "Duikplaats 32 "einde van de Straalweg/Galgelaantje". "


Laatste update: 10 september 2010
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans