Hier staan vier introducties voor kwissen voor aardrijkskunde. Je moet op een plaatje klikken om naar een kwis te gaan.

 

 

werelderfgoedkwissen
 

 
 


kwis 1:  Verenigde Staten en Canada.

 

Dit monument voor de vrijheid was een geschenk van, Frankrijk bij het eeuwleest van de Amerikaanse onafhankelijkheid in 1886.
Het werd gemaakt in Parijs door de beeldhouwer Bartholdi in samenwerking met Gustave Eiffel, die de roestvrijstalen constructie ontwierp.
Het beeld stelt een vrouwenfiguur met een toorts en een boek in haar handen voor. Het staat bij de haven van New York, op Ellis eiland en torent hoog (50 meter) uit boven de baai. Sinds de plaatsing heelt het gigantische beeld miljoenen immigranten verwelkomd in de Verenigde Staten.

 
 

Dinosaur provinciaal park ligt schitterend in het hart van de "badlands" (gemengd grasland in een warm klimaat) in de provincie Alberta in de buurt van de wintersportplaats Calgary. Door het park stroomt de 'Red Deer River'. Hier zijn enkele van de meest belangwekkende vondsten gedaan uit het tijdperk van de reptielen. Zo zijn er fossielen van wel 35 dinosaurussoorten gevonden die zo'n 75 miljoen jaar geleden leefden in een subtropisch klimaat. De eerste ontdekking van de fossielen dateert uit 1884.

 
 

Deze uit leem stro en aarde opgetrokken nederzetting ligt in de vallei van een kleine zijtak van de Rio Grande. Ze bestaat uit woonhuizen en ceremoniŽle gebouwen, en is een typerend voorbeeld van de cultuur van de Pueblo (~ nederzetting) Indianen, die het gebied van Arizona en New Mexico bevolkten en de Tiwa-taal spreken. De meeste huizen werden na 1000 na Chr. gebouwd, door de Anasazi Indianen. Na de komst van de Spanjaarden werden voor het eerst buitendeuren in de huizen toegepast.

 
 

Uitgeslepen tot een diepte van bijna 1.500 meter door de Colorado rivier, is de Grand Canyon, die 350 kilometer lang is, de meest spectaculaire kloof in de wereld. De kloof is gelegen in de staat Arizona en snijdt dwars door het Grand Canyon nationaal park. De horizontale aardlagen weerspiegelen de geologische geschiedenis van de laatste 2 miljard jaar. Er zijn ook prehistorische sporen van menselijke aanwezigheid en aanpassing aan bijzonder barre leefomstandigheden. Er zijn holen in de rotsen gevonden waar Indianen in hebben gewoond.