De Viool

     


  De viool is waarschijnlijk het meest bekende van alle Westerse orkestinstrumenten. Het is het kleinste lid van de familie van gestreken snaarinstrumenten waartoe de altviool, de cello en de contrabas behoren.
De viool is voortgekomen uit de vedel, een Middeleeuws strijkinstrument.
De vier snaren (G-D-A-E) worden aangestreken met een strijkstok, dit noemt men arco.
Rechts en links van de kam zijn f-gaten uitgesneden. Aan beide kanten van deze klankgaten is de klankkast getailleerd, wat het strijken op de buitenste snaren vergemakkelijkt. Het instrument wordt tegen de hals geplaatst en met behulp van de kinsteun vastgehouden. 
Door de viool op verschillende manieren te bespelen krijg je telkens andere klankmogelijkheden waar de componist natuurlijk dankbaar gebruik van maakt.

Een tweetal speelmanieren die veel door violisten gebruikt worden zijn:

Om de toon zachter te laten klinken kan er op de kam een demper geplaatst worden, dit noemt men con sordino (met demper).
De viool speelt een hoofdrol in het symfonieorkest. In een groot symfonieorkest spelen zo'n dertig violen mee, te verdelen in eerste en tweede violen. 
Ook in een strijkorkest is een viool heel belangrijk.

Meer info: www.muziekindex.nl/p/frame/viool_cello.html

Plaatsing in het Symfonie orkest


De Viool

FAMILIE: Snaaristrumenten. De viool hoort bij de groep strijkinstrumenten.
NAAM BESPELER: violist(e).
TOONOMVANG: Minstens 3 octaven.
MATERIAAL: Hout en snaren van metaal. Het strijkgedeelte van de strijkstok is gemaakt van paardenhaar. Het paardenhaar wordt (ter bevordering van de toonvorming) met hars ingesmeerd.
GROOTTE: De klankkast is 36 cm. lang.
AFKOMST: De viool is omstreeks 1550 voortgekomen uit de vedel, een Middeleeuws strijkinstrument. De eerste echte viool echter, had vier snaren, een getailleerde romp en f-vormige klankgaten - een vorm die in 400 jaar slechts weinig is veranderd. Het bouwen van violen begon in het ItaliŽ van de 16e eeuw en bloeide op onder mensen als Stradivarius. Tijdens de 18e eeuw breidden violist-componisten zoals Vivaldi en Tartini het bereik van de speeltechniek uit. Ook de strijkstok werd in deze tijd geperfectioneerd en vergrootte nog verder de mogelijkheden van dit instrument. 
CLASSIFICATIE: Hij behoort tot de groep chordofonen (dit zijn instrumenten waarbij het geluid wordt voortgebracht door het in trilling brengen van snaren).