De Trompet

       


De trompet is één van de hoogst klinkende koperen blaasinstrumenten met een heldere toon.

Om geluid uit een trompet (en andere koperblazers) te krijgen is het niet voldoende om krachteloos door de buis te blazen, je moet de lucht juist met enige kracht door de buis persen met behulp van lipspanning. Het geluid van de trompet wordt dan geproduceerd door het vibreren van de lippen tegen het komvormige mondstuk. 
Door het indrukken of loslaten van ventielen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
Deze ventielen zorgen ervoor dat de de buis van het instrument verkort (hogere tonen) of verlengd (lagere tonen) kan worden. 
Voordat de trompet ventielen kreeg (19e eeuw) kon je maar een beperkt aantal tonen spelen op dit instrument. De tonen waren alleen hoog en werden bereikt door het veranderen van de lipspanning en de perskracht waarmee de lucht door de buis werd geblazen.

De trompet wordt gebruikt bij allerlei soorten muziek, van Zuid-Amerikaanse ballads tot klassieke stukken, bij de fanfare en ook bij pop- en jazzmuziek. 

  Wil je muziekvoorbeelden horen van de trompet in verschillende muziekstijlen klik dan op: muziekvoorbeelden trompet


 Trompet

Hoe werkt een ventiel bij de trompet?

Als het ventiel in rustpositie is, passeert de lucht direct door de hoofdbuis (1). Bij het neerdrukken van een ventiel wordt de lucht omgeleid door een toegevoegd stuk buis, waardoor de lengte van de luchtkolom groter wordt (2).

De meeste ventieltrompetten hebben 3 ventielen, die elk op zichzelf of in elke combinatie kunnen worden ingedrukt waardoor de grondtoon van het instrument wordt verlaagd
.
Het gebruik van deze ventielen stelt de speler in staat om alle noten van de toonladder te produceren. 


Dempers

Hiernaast zie je afbeeldingen van allerlei soorten dempers, die in de klankbeker van bijvoorbeeld een trompet passen. Ze worden gebruikt om het volume te verkleinen en brengen speciale klankeffecten teweeg. Dempers worden gemaakt van hout, metaal, rubber of plastic. Ze worden het meest gebruikt door jazzmusici. 

  Hieronder kun je een muziekvoorbeeld beluisteren waar eerst zonder demper gespeeld wordt en daarna met demper:

   

Hier kun je een paar effecten uit de jazzmuziek horen:

effect 1: 

effect 2: 

effect 3: 

FAMILIE: Koperen blaasinstrumenten.
NAAM BESPELER: Trompettist(e)
TOONOMVANG: 2 3/4 octaaf.
MATERIAAL: Koper
GROOTTE: 46 cm. De totale buislengte is 1,4 meter.
AFKOMST: De ontwikkeling van de moderne trompet gaat terug over duizenden jaren. Vrijwel alle beschavingen hebben trompetten geproduceerd, gemaakt van ivoor, brons, zilver en koper, de vorm recht of gebogen. De meeste trompetten uit de oudheid waren recht of gebogen en hadden een lange, bijna cilindrische buis met een lichtelijk uitlopende beker. 
Deze natuurtrompetten konden maar weinig verschillende tonen voortbrengen (alleen hoge tonen). Pas aan het begin van de 19e eeuw wordt de ventieltrompet uitgevonden. Daardoor is het aantal tonen die de trompet kan voortbrengen aanzienlijk uitgebreid. De trompet wordt dan een volwaardig melodie-instrument.
CLASSIFICATIE: Hij behoort tot de groep aërofonen (dit zijn instrumenten die geluid produceren door een luchtzuil in trilling te brengen).