De Saxofoon


Evenals bij de klarinet, is bij de saxofoon aan de onderkant van het mondstuk, een enkel stuk riet bevestigd d.m.v. een metalen band (de saxofoon hoort dan ook bij de enkelriet-instrumenten).
Om geluid uit de saxofoon te krijgen moet je lucht persen tussen het riet en het mondstuk. Hierdoor breng je het riet in trilling en wordt een toon gemaakt.
Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
Oorspronkelijk bestond de saxofoon-familie uit 14 leden. Tegenwoordig worden er nog maar 7 gemaakt.
Deze 7 zijn, te beginnen met de kleinste: de sopranino, de sopraan, de alt, de tenor, de bariton, de bas, de contrabas. 
Alleen de sopraan, de alt , de tenor en de bariton worden nog op grote schaal gebruikt.
De afbeelding hieronder is van een alt-saxofoon.
De saxofoon wordt veel gebruikt in orkesten, harmonie en fanfare en binnen de jazz- en popmuziek.

De Saxofoon

FAMILIE: Houten blaasinstrumenten.
NAAM BESPELER: Saxofonist(e).
TOONOMVANG: Variabel, hangt af van type sax. Wil je eens horen hoe laag de contrabas klinkt, klik dan op het geluidsbestand hieronder. Wil je meer horen, ga dan naar:  http://www.contrabass.com/pages/cbsax.html

geluidsvoorbeeld contrabas

MATERIAAL: Koper
GROOTTE: Variabel, hangt af van type sax. De sopranino is het kleinst en de contrabas is het grootst. Er gaan verhalen dat er een nog groter saxofoon is gemaakt: de subcontrabas.  Maar van dit instrument wordt gezegd dat hij niet bestaat. In ieder geval is de subcontrabas niet gemaakt in de tijd van Adolphe Sax (er zijn geen exemplaren van te vinden). De subcontrabas die later gemaakt is, is niet bedoeld geweest om op te spelen maar was meer een publiciteitsstunt (zo gaat het verhaal). Wil je dit instrument( ?) zien , ga dan naar:  http://www.contrabass.com/pages/subsax.html
AFKOMST: De saxofoon werd omstreeks 1840 uitgevonden door Adolphe Sax, een Belgische instrumentbouwer, die in Parijs werkte.
CLASSIFICATIE: Hij behoort tot de groep aŽrofonen (dit zijn instrumenten die geluid produceren door een luchtzuil in trilling te brengen).