De Cymbalom


De cymbalom is een plankciter, afkomstig uit Hongarije. In Nederland wordt het ook wel cymbaal of hakkebord genoemd. 
Het instrument is gebaseerd op een kleiner, draagbaar zigeuner-instrument en werd tegen het einde van de 19e eeuw gemoderniseerd. Deze kleinere instrumenten worden nog wel op het platteland gebruikt, maar in de steden wordt de moderne concert-cymbalom (hieronder afgebeeld) het meest gebruikt. Stokken met een katoenen kop worden gebruikt om de snaren aan te slaan.

plankciters
De meeste Europese citers zijn rechthoekige of trapezo´devormige plankciters. De snaren zijn gespannen over een platte of licht gebogen plank die de bovenkant vormt van een resonansdoos. 

Er waren twee soorten plankciters: een plankciter die met vingers of een plectrum bespeeld werden maar er zijn ook plankciters die met stokken of hamertjes aangeslagen worden. De cymbalom hoort dus bij de laatste categorie. 

Citers zijn vanuit het Midden Oosten, Europa binnengekomen. Dit gebeurde in de 11e eeuw. Tijdens de middeleeuwen werden citers veel gebruikt. Het psalterium is een plankciter die met vingers of plectrum werd bespeeld en veel gebruikt tijdens de middeleeuwen. Het hakkebord is een plankciter die met stokken aangeslagen wordt. Dit instrument was erg populair in de 18e en 19e eeuw. Tegenwoordig nog alleen in volksmuziek gebruikt.  

Meer informatie is te vinden bij: 


De Cymbalom

FAMILIE: Snaarinstrumenten.
TOONOMVANG: 4 oktaven..
MATERIAAL: Houten klankkast met metalen snaren.
GROOTTE: 60 cm lang en 30 cm breed.
AFKOMST: De cymbalom wordt al bespeeld sinds de 16e eeuw. De moderne concertversie werd uitgevonden in 1870.
CLASSIFICATIE: Hij behoort tot de groep chordofonen (dit zijn instrumenten waarbij het geluid wordt voortgebracht door het in trilling brengen van snaren).