Inleiding Middeleeuwen Renaissance Barok Klassiek Romantiek XXste eeuw Test je kennis!

Algemeen
Vormen en genres
Stijlkenmerken
Oefenen
Quiz

 

Algemeen

Tijdperk van de Verlichting en het Rationalisme. Voorkeur voor symmetrische vormen, bijvoorbeeld in de bouwkunst. De bouwkunst van de klassieke oudheid dient als voorbeeld. De macht van de traditionele adel wordt minder. De invloed van de burgerij neemt verder toe.

Instrumenten

Het klassieke symfonieorkest bestaat uit een strijkorkest, aangevuld met blaas­instrumenten (fluit, klarinet, hobo, fagot, trompet, hoorn) en pauken. 

Een voorloper van het klassieke symfonieorkest is het orkest van de Mannheimers uit de eerste helft van de 18de eeuw. Dit eerste 'moderne' symfonieorkest werd in 1742 door Johann Stamitz (1717-1757) opgericht aan het hof van hertog Karl Theodor in Mannheim. Dit orkest bestond uit 50 virtuoze musici en was destijds het grootste vaste ensemble van Europa.
Het clavecimbel uit het barokorkest verdween, de klarinet werd toegevoegd aan de blaasinstrumenten, de strijkersgroep was versterkt en er stond een dirigent voor het orkest. 

Een nieuw instrument is de piano. 

Het strijkkwartet is hét kamermuziekensemble van de klassieke periode en bestaat uit eerste en tweede viool, altviool en cello. Een van de nieuwigheden van het strijkkwartet was dat alle instrumenten gelijkwaardig waren. Aan het strijkkwartet wordt vaak één of meer instrumenten toegevoegd: zo bestaat een hobokwintet uit een hobo en strijkkwartet.

Panthéon - Parijs

Leopold Mozart speelt viool, met de jonge Wolfgang aan het klavier, terwijl zijn dochter Nannerl zingt.

Componisten (korte biografiën)

Franz Joseph Haydn (1732-1809) 
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) 
Ludwig van Beethoven (1770-1827)

De muziek van de Weense Klassieken draait om deze drie componisten. Ze zijn alle drie verbonden geweest met Wenen als muzikaal centrum. De kwalificatie "klassiek" is hen gegeven, omdat de gestructureerde vormen van hun werken en het toepassen van een beperkt contrast in muzikale middelen passen in het streven van die periode naar het evenwicht van de klassieke esthetica.


Meer informatie over de Weense klassieken kun je vinden bij: