Alles hieronder is gratis en voor niets
Dit wordt een plek waar documenten en (freeware) programma's direct gedownload kunnen worden of via een link naar de desbetreffende website. Ik houdt me aanbevolen voor tips over programma's/ documenten die de moeite waard zijn om hieronder aan toe te voegen

Email: ron.bolling@planet.nl 


Leuke filmjes

 1. een geweldig drummende straatmuzikant (drumstel is niet nodig) - download - ( 5.7 kB)
 2. een bijzondere dansprestatie - download - (3.7 kB)
 3. een leuke babydrummer - download - (4.5 kB)
 4. klassieke muziek met toeters (een soort Franse Tobi Rix) - download - (7.1 kB)

 

Persiflage op F**K it van Eamon
Het is een leuke en goed gelukte Nederlandstalige persiflage van deze hit.

 

download hier - (mp3 bestand - 3.556 kB)

 

Cito onderzoekt kwaliteit van muziek op de basisschool
Het Cito heeft dit onderzoek uit 1997 nu gepubliceerd. Wanneer je het hele onderzoek eens rustig wilt nalezen dan kun je het document hieronder downloaden.
download hier - (pdf document - 1328 kB)
(voor het downloaden klikken met rechtermuisknop en kiezen voor opslaan als...., voor het bekijken van het document klikken met linkermuisknop - dan moet Adobe Acrobat Reader wel ge´nstalleerd zijn) 
Lijst met muziekbegrippen voor de bovenbouw
Collega Frits Mennen heeft een uitgebreide lijst met muziekbegrippen voor de bovenbouw beschikbaar gesteld. 
download hier (word document)
(voor downloaden klikken met rechtermuisknop en kiezen voor opslaan als...., voor het bekijken van het document klikken met linkermuisknop dan start Word op)
Model kunstbeschouwen CKV2
De Werkgroep Model Kunstbeschouwen heeft een product ontwikkeld dat door iedere docent kunstvakken gebruikt kan worden. De behoefte aan zo'n model is ontstaan vanuit de vakoverstijgende situatie binnen CKV2.
Dit kunstbeschouwingsmodel voor de gezamenlijke kunstvakken is te downloaden vanaf de site van het KPC
download hier (word document)
(voor downloaden klikken met rechtermuisknop en kiezen voor opslaan als...., voor het bekijken van het document klikken met linkermuisknop dan start Word op)
Een les over het model kunstbeschouwen CKV2  
Yvette Ros stuurt een les op over het model kunstbeschouwen zoals dat bij CKV 2 gebruikt dient te (gaan) worden. Het model zelf is nogal uitgebreid en nodigt leerlingen- naar mijn ervaring - niet bepaald uit tot lezen. Toch is het model vrij volledig en in de praktijk erg goed bruikbaar. 
Deze overwegingen hebben mij ertoe gebracht een introductieles te maken, althans voor de modellen beeldende vorming en muziek.  

Het doel van deze les is:

 • De leerlingen de zin van het model te laten ervaren
 • Leerlingen geleidelijk in het model te introduceren, zodat zij er op een zinnige manier gebruik van kunnen maken.

De les is als volgt opgebouwd:  

1. Model kunstbeschouwen: beeldende vorming, bestaat uit:

 • opdracht m.b.t. "De extase van de H.Teresia"  
 • achtergrondinformatie over dit kunstwerk    
 • introductie tot het analyseschema beeldende vorming (het schema teruggebracht tot een A 4-tje)
2. Model kunstbeschouwen: muziek, bestaat uit: 
 • opdracht m.b.t.een muziekstuk    
 • introductie tot het analyseschema muziek 
  (het schema teruggebracht tot een A 4-tje)
Het gaat weliswaar niet expliciet over muziek, maar misschien zijn er toch collega's die er iets aan hebben.

 

download model kunstbeschouwen muziek (word document)

download model kunstbeschouwen BV (word document)


DoReMix

 

Informatie over het programma kun je bij Software vinden. De bestanden zijn verpakt in 3 zipbestanden. Je hebt dus wel een unzipprogramma nodig (b.v. WinZip) om het programma uit te pakken.. Je kunt de programma's uitpakken in een nieuw aangemaakte lege directory. Zoek na het uitpakken naar Setup.exe en wanneer je hierop dubbelklikt start de instalatie van DoReMix. Ook kun je elke disk uitpakken op een aparte diskette en vanaf diskette 1 (waar setup.exe op staat) installeren.
Doremix draait niet in een netwerk maar moet apart op de computer ge´nstalleerd worden. Het programma draait op zowel Windows 98 als XP.
Veel plezier ermee.


 

Logic Fun

 

De twee meest bekende sequenserprogramma's zijn Cubase van de firma Steinberg en Logic van Emagic.

Er zijn allerlei varianten van deze software maar leuk is dat er een gratis sequenserprogramma van de Logicfamilie te verkrijgen is n.l. Logic Fun. Het mooie is dat hier ook een Nederlandstalige versie van is. Logic Fun heeft een meer duidelijke interface dan Cubasis (het kleine broertje van Cubase) en ziet er ook wat strakker uit. Een ander voordeel is dat je in Logic Fun een klein keyboard kan oproepen. Door op de toetsen van dit keyboard te klikken kun je noten invoeren (je hoeft dus niet een midikeyboard te hebben om een simpel melodietje in te voeren). Nog een voordeel is dat je ingevoerde audiofragmenten kunt synchroniseren met midi. 
De firma Emagic is overgenomen door Apple en Logic wordt niet verder ontwikkeld voor het Windows-platform. Hieronder kun je Logic Fun downloaden (Windows).

download Logic Fun (8 Mb)


 

Hot Potatoes  
Hot Potatoes is een programma waarmee iedereen op een eenvoudige wijze interactieve oefeningen kan maken die op een html-pagina, dus bijvoorbeeld bij een school-homepage, gepubliceerd kunnen worden.

meer info....<

Nederlandstalige introductie van Hot Potatoes in het kader van een Engels ICT-project. Hier kun je de diverse mogelijkheden van het programma bekijken a.d.v. voorbeelden. Je moet natuurlijk een omschakeling/ vertaling naar muziek maken. Het programma heeft zeker mogelijkheden voor muziek. 
Alle opdrachten bij het onderdeel "uitleg notenschrift" in het Vaklokaal Muziek zijn met Hot Potatoes gemaakt. Ook zijn de quizzen bij het onderdeel "Muziekgeschiedenis" met dit programma gemaakt.


Gratis bladmuziek
We zijn allemaal wel eens op zoek naar bladmuziek en het liefst gratis. Deze site heeft meer dan 2 miljoen titels klaarliggen om te downloaden. Het enige wat je moet doen is je aanmelden als lid (je e-mailadres wordt gebruikt als wachtwoord). Verder moet je Adobe versie 4 ge´nstalleerd hebben en nog een plug-in downloaden (zo'n 400kB, dus heel klein). Daarna kun je bladmuziek zoeken en uitprinten. 

Het is allemaal gratis dus ga er eens naar toe: www.mysheetmusic.com/


Notecard - notenlezen
Notecard is een freeware notenleesprogramma. Je kunt oefenen in 10 levels, met de vioolsleutel/ bassleutel, beiden, toetsenbord in diverse octaven en zelfs in de gitaarmodus.
Kortom een geweldig programma dat iedere leerling zo thuis op de computer kan installeren en oefenen maar. En het mooiste is nog dat het helemaal gratis is!
Voor een screenshot en een korte handleiding bij Notecard: klik hier

Met dank aan Ko Smidt die me hier attent op maakte en het op zijn school gebruikt.

download hier - 427 kB
Absolute Pitchtraining -  solfÚge
Dit is een gehoortrainingsprogramma dat geheel gratis is. Het is een klein bestand dus ook leerlingen kunnen het thuis downloaden en gebruiken om te oefenen. Het is Engelstalig maar het gebruik wijst zich , na enige oefening, eigenlijk vanzelf. 
Ook dit is een uitstekend programma, eenvoudig, doeltreffend en gratis!
Voor een screenshot en een korte handleiding bij Pitchtraining: klik hier

Met dank aan Ko Smidt.

download hier - 369 kB
Finale Notepad 2003
Dit programma is natuurlijk niet te vergelijken met de wat uitgebreidere noten-editors, maar voor de muziekdocent die ook wel eens zo'n programma wil proberen zonder meteen (veel) geld kwijt te zijn, is dit een buitenkansje. Je kunt alleen met de muis noten invoeren dus het is niet geschikt om direct complexe orkestpartituren te gaan maken. Voor kleine speelstukjes is het prima te gebruiken, ook voor zelf gemaakte S.O.'s over noten. 
Het programma werkt vrij eenvoudig en is goed bruikbaar. Wil je wat meer dan zul je toch de vrij uitgebreide helpfunctie moeten doornemen.
Je partituur kan direct omgezet worden in een webpagina zodat het ook via internet/ intranet te bekijken maar ook te beluisteren is. Je kunt via afspeelknoppen de muziek beluisteren en een aanwijzer loopt mee met de muziek. Je kunt de partituur uitprinten, opslaan en zelfs transponeren.
Kortom een aanrader, zeker voor de muziekdocent die zonder kosten kennis wil maken met een noteneditor.

De makers van het programma: www.codamusic.com/notepad/

download hier - 2MB
(
Na het installeren moet je dit serienummer invullen: WNNR-31041856)
Finale viewer
Dit stukje software heb je nodig om de partituur op Internet/ Intranet te zien en te horen. Op dit moment is de viewer nog niet beschikbaar.

CDex  
CDex is een programma dat Digitale Audio (DA) tracks van een Audio CD om kan zetten in bestanden op je computer. Ze kunnen worden opgeslagen als wav of mp3 bestanden. Het programma werkt zeer eenvoudig en geeft prima resultaten.

Homepage: www.cdex.n3.net

download hier - 1.3 Mb
CD master 32
Dit programma is freeware en converteerd de volgende bestanden: cda (geluidsbestand van een cd) naar mp3, mp3 naar wav, mp3 naar cda 

Homepage:  www.zittware.com/Products/CDMaster32/cdmaster32.html
download hier - 4 Mb
Yogen Vocal Remover 1.00
Een gratis (inmiddels shareware) programma dat belooft de stem uit een opname te halen. De opname moet een WAV-file zijn. Op de website van de maker wordt verteld dat sommige resultaten goed zijn en anderen weer minder. Ik heb het programma zelf nog niet getest. Maar je kunt het altijd proberen, niet geschoten is altijd mis geschoten.
De nieuwste versie 1.07 is shareware en is alleen van de Homepage te downloaden.

Homepage: www.yogen.com/vocalremover.html
download hier - 176 kB (versie 1.00)
Muziekfonts
Noten, rusten, voortekens, notenbalken en nog veel meer tekens kun je invoeren in je tekstverwerker net zoals tekst ...... dit kan allemaal wanneer je de muziekfonts hieronder ge´nstalleerd hebt.
Siciliano
Jos Vervoort (inmiddels lid van de community muziek) heeft dit muziekfont ontwikkeld. 
Klik hier om een voorbeeld te zien van het toetsenbord met de muziektekens.
Voor informatie en tips over het gebruik van dit font ga naar de website van de maker.

Homepage: users.skynet.be/azertyqwerty/index.htm

download Siciliano

Bach 
Dit is een ander muziekfont en hier kun je een voorbeeld (pdf-document) zien van alle te gebruiken muziektekens met hun codes. 
Voor meer informatie, tips en download van dit font ga naar de website van de maker.

Homepage: www.music.qub.ac.uk/~tomita/bach-mf.html


Music Match
Dit is een freeware programma en converteerd de volgende bestanden: cda naar mp3, wav of wma). Behalve dit is Music Match nog voor veel meer zaken te gebruiken.

Het programma is te downloaden bij: www.musicmatch.com
Winamp
Met dit programma kun je allerlei geluidsbestanden afspelen maar ook omzetten in andere geluidsbestanden. Je moet dan alleen wel de juiste plug-ins ge´nstalleerd hebben. Alles is gratis. 
Winamp wordt uitgebreid besproken in nummer 10 van "Notes, Bits + Bytes"

Het programma zelf kun je vinden en downloaden bij: www.winamp.com