pijlgroot.gif (1044 bytes)   Leerwegen

Een leerweg is een route die je in de laatste twee jaar van het vmbo doorloopt op weg naar het Middelbaar Beroepsonderwijs of naar de havo.

In het vmbo zijn er vier leerwegen:

Image18.gif (898 bytes) de theoretische leerweg                                     Image18.gif (898 bytes) de gemengde leerweg

Image18.gif (898 bytes) de kaderberoepsgerichte leerweg                   Image18.gif (898 bytes) de basisberoepsgerichte leerweg

Waarom vier leerwegen?

Leerlingen zijn verschillend. De één houdt ervan om meer met z'n handen te werken. De andere is meer theoretisch aangelegd. Er zijn leerlingen die dol zijn op vakken als voertuigentechniek, verzorging of administratie. Hun belangstelling gaat uit naar de beroepsgerichte vakken. Voor anderen is het vak Nederlands, biologie of geschiedenis interessanter. Zij vinden de algemeen vormende vakken leuker. Ook speelt het een rol of je bepaalde vakken goed kunt. Voor elke leerling valt er op het vmbo wel wat te kiezen.

En hoe zit het dan met de vakken in de bovenbouw?
Er zijn algemeen vormende vakken, zoals Nederlands, Engels, economie, aardrijkskunde. En er zijn beroepsgerichte vakken, zoals horeca, kantoor en verkoop, elektrotechniek, uiterlijke verzorging.
Elk vak is opgebouwd uit een kerndeel en een verrijkingsdeel. Het kerndeel is het basisdeel van het vak. Als je dieper op het vak door wilt gaan, moet je bijvoorbeeld zelfstandig een opdracht uitvoeren. Dit gebeurt in het verrijkingsdeel.