Wat kun je doen als je klasgenoot, vriend(in) een eetstoornis heeft?

Als je iemand kent van wie je denkt dat zij/hij een eetstoornis heeft, merk je misschien dat het moeilijk is daar rechtstreeks over te praten. Je ziet dat het probleem weggewuifd wordt. Als je een opmerking maakt over de opvallende eetgewoonten van je vriend(in) of klasgenoot, hoor je vaak: 'slank willen zijn is toch normaal!', 'iedereen lijnt toch wel eens', 'zůver laat ik het niet komen!' Toch merk je (meestal aan kleine dingen) dat er iets aan de hand is. Mensen die een eetstoornis hebben of op weg zijn er een te krijgen, proberen vaak uitstapjes waarbij gezamenlijk iets gegeten wordt te vermijden. Ook doen ze dikwijls op een overdreven manier aan lichaamsbeweging. Ze willen steeds discussiŽren over calorieŽn, slank zijn enz.. Ook zie je dat ze zichzelf veel minder waard vinden dan andere mensen. Ze zijn voortdurend bezig zichzelf 'af te kraken'.
Wil je iemand met een eetstoornis helpen? Bekijk dan de volgende punten:

  • Belangrijk is dat je een positief contact houdt met je vriend(in) of klasgenoot. Luister naar hetgeen je vriend(in) of klasgenoot je te vertellen heeft. Zij of hij kan dan het gevoel krijgen niet alleen te staan in de moeizame worsteling met zichzelf.
  • Meng je niet in de strijd om de calorieŽn of het (in jouw ogen) strenge eetregime.
  • Als degene die het zo moeilijk heeft negatieve dingen over zichzelf zegt, geef dan tegengas door haar of zijn goede kanten te benadrukken. Zeg dat je er voor haar/hem bent. Laat merken dat je vriendschap/liefde voor haar/hem voelt.
  • Verzamel zelf informatie over eetstoornissen dan weet je wat er aan de hand kan zijn.
  • Probeer aan te voelen of degene met de (dreigende) eetstoornis zover is erover te willen praten.
  • Stimuleer haar/hem om hulp te zoeken en bied aan om eventueel mee te gaan.

Volgende pagina : Wat kun je doen als een van je leerlingen een eetstoornis heeft?