"Videoles Of Mice & Men"
Een lessen cyclus geschreven door Bas Trimbos om leerlingen m.b.v. de video het boek te laten lezen.
LET OP! Het gaat hier om het boek "Of Mice and Men" van John Steinbeck met ISBN 0-14-017320-x en de video-film "Of Mice and Men", (te huren bij de videotheek) met de acteurs Gary Sinise en John Malkovich. Op die twee versies is dit lesplan geschreven. Dit lesplan is gemaakt door Bas Trimbos, docent Engels aan SG Stevensbeek. Graag hoort hij hoe de lessen zijn verlopen.
Voorwoord
Les 1ZZ
Les 2
Les 3
Les 1
 1. De leerlingen hebben tot en met pagina 26 (he`s keepin` that hand soft for his wife) gelezen.
 2. Laat een aantal leerlingen vertellen wat er in de eerste 26 pagina`s is gebeurd. U kunt dit doen door iemand te laten beginnen en de volgende leerlingen moet dan verder gaan waar de andere leerling is gestopt.
 3. Heeft een leerling de pagina`s niet gelezen, dan verwijst u ze naar de stilte-, studieruimte om daar alsnog de pagina`s te lezen.
 4. De video begint met het vluchten van George en Lenny uit Weed. Het boek begint hier echter niet mee. Wijs de leerlingen op dit verschil.
 5. Zet de video aan.
 6. De opdracht voor de eerste 7m45s is dat de leerlingen de 2 hoofdpersonen moeten beschrijven voor hun verslag.
 7. Stop de videoband na 7m45s (na de treinreis) leerlingen maken een begin met hun verslag.
 8. Stop de videoband na 17m23s. Er wordt gepraat over de konijnen en de droom die George en Lenny hebben. Leerlingen verwerken dit in hun verslag.
 9. Stop de videoband na 19m48s als George begint over een schuilplaats voor Lenny. Dit is belangrijk voor het einde van het verhaal. Leerlingen verwerken dit in hun verslag.
 10. Stop de band na 21m20s als de 2 hoofdpersonen bij “Tyler Ranch” aankomen. Hier speelt het verhaal zich grotendeels af. Leerlingen verwerken dit in hun verslag.
 11. Stop de band na 22m05s. Candy verschijnt. Vanaf nu komen de bijpersonen. Wijs de leerlingen erop dat ze hier tijdens het kijken hun verslag bijwerken voor wat betreft de bijpersonen.
 12. Stop de band na 28m45s nadat Candy heeft gezegd dat er vaseline in de handschoen van Curley zit. Ze zeggen dat dit voor zijn vrouw is.
 13. Leerlingen verwerken de verschillende belangrijke zaken in hun verslag.
 14. Huiswerk voor de volgende video-les is: lezen blz 26 t/m 65 (“I won`t tell,” said Curley)
© Bas Trimbos

(Bijgewerkt door E-phase januari 2000)