BRITAIN IN BRIEF
Een lessencyclus door Bas Trimbos gebaseerd op de CD-ROM van de Britse ambassade. De CD-ROM Britain in Brief (updated for 1998) is gratis verkrijgbaar bij de Britse Ambassade in Den Haag bestel via e-mail.

Britain in Brief start
Instructie lesbrieven docentZZ
Instructie leerlingen lesbrief 1
Instructie leerlingen lesbrief 2
Lesbrief 1 - England
Lesbrief 1 - Wales
Lesbrief 1 - Scotland
Lesbrief 1 - Northern-Ireland
Lesbrief 2 - Education
Lesbrief 2 - Rest
Antwoorden
Instructies docent:

In uw inleiding vertelt u dat de leerlingen m.b.v. de CD-rom Britain in Brief, ter beschikking gesteld door de Britse Ambassade in Den Haag, informatie moeten gaan zoeken om vragen te kunnen beantwoorden. Dit gaat d.m.v. beeldfragmenten (een symbool van een film verschijnt), geluidsfragmenten (een symbool met een mondje verschijnt) en tekstfragmenten. Hiermee vergroten de leerlingen hun kennis van land en volk, computervaardigheden, lees-, kijk- en luistervaardigheid. Door middel van een instructie- en vragenblad maken de leerlingen de opdrachten.

De onderwerpen die behandeld worden zijn als volgt:
H3/A3/M3/Vbo4

 • Les 1 - England, Wales, Scotland en Northern Ireland
 • Les 2 - Education, leisure pastimes, sport & exercise en tourism

  1. Deel het instructieblad en de vragenlijsten (1 boekje) uit met antwoordpapier (niet schrijven op instructieblad of vragenlijsten) en de CD-rom "Britain in Brief", voor iedere computer 1 CD-rom. De leerlingen lezen eerst het hele instructieblad helemaal door voordat ze iets doen.
  2. De leerlingen zetten de computers aan.
  3. Na het opstarten doen de leerlingen de CD-rom `Britain in Brief` in de CD-rom speler.
  4. Klik op "Moderne Vreemde Talen". Dubbelklik op "Britain". Er verschijnt eerst een intro. Leerlingen zetten de koptelefoons op.
  5. Ga met de muis naar het teken van England (red roses) en klik op de linker muisknop. Een scherm met England in het midden verschijnt.
  6. Door met de cursor over het beeld te gaan kun je achter allerlei informatie komen die je nodig hebt om de vragenlijst te kunnen beantwoorden. Klik op je linkermuisknop om er achter te komen wat het precies is en beantwoord de vragen
  7. Klaar met England? Ga dan naar het "Main menu" ( oranje blokje aan linkerkant van het scherm) en kies voor Wales (gele narcissen) doe nu hetzelfde en beantwoord de vragen voor Wales.
  8. Klaar met England, Wales, Scotland en Northern Ireland? Lever het instructieblad en de vragenlijsten in. Het antwoordblad bewaren de leerlingen zelf. Is er nog tijd over dan mag je het programma verder gaan onderzoeken. Is er echter geen tijd meer, doe dan het volgende: Kies "Quit" (onderste blokje aan linkerkant = rood) klik op je linker muisknop en kies nogmaals "Quit", druk dus weer op je linker muisknop. Klik hierna weer op je linker muisknop. Haal de CD-rom uit de CD-rom speler. Ga naar "Start" en kies "Afsluiten" en "de computer uitschakelen". Aan het begin van de volgende les worden de antwoorden doorgenomen.

   Zo werken de leerlingen de onderwerpen af.
   De symbolen voor:

   1. England - rode rozen
   2. Wales - gele narcissen
   3. Scotland - klok
   4. Northern-Ireland - groen klaverblad
   5. Education - verkeersbord met "school" erop
   6. Leisure pastimes - dobbelsteen
   7. Sport & exercise - 2 voetballers
   8. Tourism - zeester

   NB: leerlingen mogen niets printen. Dus als ze de letters "PRINT" op het scherm tegenkomen mogen ze dat niet gebruiken.

   Top

Bas Trimbos

(Bijgewerkt door E-phase december 1999)