David Bowie

Op jonge leeftijd speelt David Bowie in een schoolbandje waar zijn muzikale capaciteiten naar voren komen. Na zijn eindexamen werkt hij even als grafisch ontwerper bij een reclamebureau. Maar hij kan in zijn vrije tijd geen genoeg krijgen van muziek en richt zijn eigen band op met de naam Davie Jones With The King-Bees. In 1964 neemt hij de single Liza Jane op. Meer singles volgen, eerst met The Manish Boys, dan als Davie Jones And The Lower Third (You've Got A Habit Of Leaving). David Jones verandert zijn naam naar David Bowie.

Afb: Bowie gezien door Warhol

Andy Warhol

 

David Bowie - Let's Dance

De carrière van Bowie komt in een stroomversnelling als in 1969 het een jaar eerder naar aanleiding van de Stanley Kubrick-film 2001: A Space Odyssey geschreven liedje Space Oddity wordt uitgebracht. Het nummer wordt een hit. In 1972 bereikt de populariteit van de extravagante Bowie zijn top. Vier van zijn albums bevinden zich in de Top 20. Belangrijke hits uit die tijd zijn onder andere.Fame (1975), China girl (1983), Dancing in the street (1985, met Mick Jagger), alsmede een aantal fantastische albums: Hunky Dory (1972), The rise and fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars (1972), Young Americans (1975), Station to station (1976), Low (1977), Heroes (1977), Let's dance (1983).

David Bowie

Aan het eind van de jaren tachtig lijkt gaat het even wat minder met Bowie. Hij verruilt zijn solocarrière met de rockband Tin Machine. Maar in 1995 gooit hij het roer om. Het werpt vruchten af, want een jaar later staat hij alweer aan de top met albums als Outside (1996) en Earthling (1997) en hits als Hello spaceboy (1996) en Little wonder (1997). Bowie heeft recentelijk afscheid genomen van zijn platenmaatschappij Virgin Records en heeft zijn eigen platenmaatschappij opgericht. Begin maart 2002 komt het nieuwe album van Bowie uit dat geproduceerd is door Tony Visconti.

Vaklokaal CKV-1 digitale school

Samenstelling bronmateriaal uitsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum. Overnemen voor commerciele doeleinden verboden. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende.  Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.
11/24/2007 last update