POP ART

POPULAR ART

Nouveau Rťalisme
Pop Art (afkorting van popular art) is de naam van een stroming in de moderne beeldende kunst uit de vijftiger jaren. Verschillende figuratieve Pop Art stijlen ontwikkelden zich gelijktijdig in Groot-BrittanniŽ en in de Verenigde Staten. In Frankrijk ontstond een verwante stroming: het Nouveau Rťalisme. Maar in alle landen waar industrialisatie en commercie een grote ontwikkeling doormaakten, is er wel sprake van een vorm van Pop Art, gekleurd door de traditie van de eigen cultuur.
 
De popkunstenaar vond inspiratie in de media; strips, advertenties, pin-up's, beelden van beroemde personen en filmsterren uit kranten en tijdschriften. Artikelen uit de supermarkt en massaproducten zoals kleding, huishoudelijke apparaten, voedsel in blik, of etenswaren zoals hamburgers en sandwiches dienden tot voorbeeld. Of de autocultus en de modelwoning met moderne badkamer, wc en keuken. Kunstenaars brachten ze in reusachtige afmetingen in beeld, herhaalden ze eindeloos of gaven ze in ongewoon perspectief weer. Al die anonieme producten leverden een nieuwe beeldende taal op, waarin een relatief klein aantal symbolen de kunst herkenbaarheid maakte.
  Pop Art beelden kwamen uit de consumptiemaatschappij; in deze maatschappij was de levensstandaard zo verhoogd dat mensen allerlei nieuwe producten konden aanschaffen. Andy Warhol stelde: 

"Het mooiste van Amerika is dat de rijkste consumenten in feite dezelfde dingen kunnen kopen als de armsten. Als je TV zit te kijken en Coca Cola ziet, weet je dat de president cola drinkt, Liz Taylor cola drinkt en; kijk eens aan, jij zelf kunt ook cola drinken."

De Pop-Art toonde fragmenten uit het dagelijks leven waar je eigenlijk nooit bewust naar kijkt. Nooit eerder had iemand de beeldende kwaliteiten van een schuursponsje gezien. De eerste Pop-Art kunstenaars waren billboard-schilders voor reclamebedrijven, en moesten niks hebben van een interpretatie van hun werk of een theoretische onderbouwing. 

"een kleine kliek kunstenaars,verzamelaars en handelaars die met deze nieuwe kunstbeweging hun slag willen slaan"

Pop Art is het bekendst geworden door een groep kunstenaars uit de Verenigde Staten, met name uit New York. Hier veroorzaakte het een schok ('pop' betekent ook 'knal'). Die schok, veroorzaakt door de bad taste van de kunstenaars, kreeg een tweeledige reactie: enerzijds verbijstering, anderzijds bewondering. In de toenmalige kritieken werd de Pop Art afgedaan als: "een kleine kliek kunstenaars, verzamelaars en handelaars die met deze nieuwe kunstbeweging hun slag willen slaan." 

De moderne kunstwereld vond dat de Pop Art verraad pleegde aan de moderne kunst, die met zoveel moeite het imago van intellectuele, emotionele en serieuze bezigheid had verworven. Pop Art was verdacht omdat ze ogenschijnlijk de wereld van het alledaagse, banale, profane en vulgaire scheen te verheerlijken, en daarmee de trivialiteit en zinloosheid van de consumptiemaatschappij in beeld leek te brengen. Maar alleen de geschiedenis kan een definitief oordeel over eigentijdse uitdrukkingsvormen van kunst uitgespreken. En Pop Art is een internationale stijl geworden; sindsdien zijn kunst en commercie onlosmakelijk verbonden.

Kenmerken van de Pop Art:

 • Figuratief
 • Speels gebruik van de symbolen van de Westerse consumptiecultuur. 
 • Ironie en humor.
 • Gebruik van commerciŽle materialen en voorwerpen, producten uit het leven van alledag.
 • De beeldende middelen worden net zo gebruikt als bij reclame, film, televisie, affiches en strips. 
 • Vervreemding door vergroting 
 • Vervreemding door herhaling
 • Vervreemding door gebruik van ongebruikelijke materialen. 
 • Een collage-achtig uiterlijk, zowel in twee- als driedimensionale beelden.
 • Geen persoonlijk handschrift van de kunstenaar. Soms laat hij werk zelfs door anderen uitvoeren. 
 • De kunstenaar gebruikt vaak 'ready mades': kant-en-klare, bestaande voorwerpen.
 • De identiteit van de kunstenaar, zijn imago, wordt soms zorgvuldig opgebouwd.
Afbeeldingen Pop Art

PO opdrachten CKV 1/2

Bekijk eerst de inleidende film over Pop-art (52 min/engels) Noteer alle kunstenaars, die in de film genoemd worden. Zoek bij alle namen een kunstwerk.Gebruik het zoekprogramma Googl'/afbeeldingen of de bovenstaande link. (max 2 blad A4. afbeeldingen verkleinen en eventueel in zwart/wit)

Opdracht 1 Maak een keuze uit een werk van een Pop Art kunstenaar, die je gekozen hebt via de bovenstaande link. Het gekozen kunstwerk moet voldoen aan de volgende omschrijving: Figuratief

Motiveer je keuze. (max 1 A4 tekst en afb)

Opdracht 2 Maak een keuze uit een werk van een Pop Art kunstenaar, die je gekozen hebt via de bovenstaande link. Het gekozen kunstwerk moet voldoen aan de volgende omschrijving: Speels gebruik van de symbolen van de Westerse consumptiecultuur. 

Motiveer je keuze. (max 1 A4 tekst en afb)

Opdracht 3 Maak een keuze uit een werk van een Pop Art kunstenaar, die je gekozen hebt via de bovenstaande link. Het gekozen kunstwerk moet voldoen aan de volgende omschrijving: Ironie en humor.

Motiveer je keuze. (max 1 A4 tekst en afb)

Opdracht 4 Maak een keuze uit een werk van een Pop Art kunstenaar, die je gekozen hebt via de bovenstaande link. Het gekozen kunstwerk moet voldoen aan de volgende omschrijving: Gebruik van commerciŽle materialen en voorwerpen, producten uit het leven van alledag.

Motiveer je keuze. (max 1 A4 tekst en afb)

Opdracht 5 Maak een keuze uit een werk van een Pop Art kunstenaar, die je gekozen hebt via de bovenstaande link. Het gekozen kunstwerk moet voldoen aan de volgende omschrijving: Vervreemding door vergroting 

Motiveer je keuze. (max 1 A4 tekst en afb)

Opdracht 6 Maak een keuze uit een werk van een Pop Art kunstenaar, die je gekozen hebt via de bovenstaande link. Het gekozen kunstwerk moet voldoen aan de volgende omschrijving: Vervreemding door herhaling

Motiveer je keuze. (max 1 A4 tekst en afb)

Opdracht 7 Maak een keuze uit een werk van een Pop Art kunstenaar, die je gekozen hebt via de bovenstaande link. Het gekozen kunstwerk moet voldoen aan de volgende omschrijving: Vervreemding door gebruik van ongebruikelijke materialen. 

Motiveer je keuze. (max 1 A4 tekst en afb)

Opdracht 8 Maak een keuze uit een werk van een Pop Art kunstenaar, die je gekozen hebt via de bovenstaande link. Het gekozen kunstwerk moet voldoen aan de volgende omschrijving: De kunstenaar gebruikt vaak 'ready mades': kant-en-klare, bestaande voorwerpen.

Motiveer je keuze. (max 1 A4 tekst en afb)

Samenstelling bronmateriaal utsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1/2 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum.  Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. Samenstelling tekst Marjet Stamsnijder

Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.


02/15/2005 last update