World Trade Center (WTC)

De Twin Towers waren twee wolkenkrabbers die op 11 september 2001 door vliegtuiginslagen vernietigd zijn. De gebouwen waren onderdeel van het van het World Trade Center dat in Manhattan, New York lag. Ooit waren deze twee gebouwen met 110 verdiepingen en een hoogte van 417 meter de hoogste gebouwen van de stad New York. Op een gewone dag konden er zo'n 50.000 mensen werken. De gebouwen zijn ontworpen door de Amerikaanse architecten Minoru Yamasaki en Antonio Brittiochi.

Minoru Yamasaki, de Japans-Amerikaanse architect die in 1963 de hoofdopdracht krijgt voor het ontwerp van het World Trade Center (WTC) in New York, heeft hoogtevrees. Hij geeft zijn staf opdracht de constructie extra stevig te maken. Mensen die boven in de wolkenkrabber voor het raam staan, zouden het gevoel kunnen krijgen dat ze naar beneden vallen, en daarom stelt Yamasaki vast dat de ramen niet breder mogen zijn dan zijn schouders.

The World Trade Center (WTC)
Height: 1,368 and 1,362 feet (417 and 415 meters)
Owners: Port Authority of New York and New Jersey
Architect: Minoru Yamasaki, Emery Roth and Sons consulting
Engineer: John Skilling and Leslie Robertson of Worthington, Skilling, Helle and Jackson
Ground Breaking: August 5, 1966
Opened: 1970-73; April 4, 1973

De eerste steen van de torens, door Yamasaki aangeduid als symbool van de wereldvrede, wordt gelegd in 1966. In 1973 gaat het centrum officieel open. De 417 en 415 meter hoge torens zijn opgetrokken uit stalen kolommen, 61 aan elke zijde van het vierkant, verdeeld over een breedte van 64 meter. De ramen zijn inderdaad maar 48 centimeter breed: de tussenruimte tussen de kolommen. Het geheel is eigenlijk één grote metalen koker. Via stalen spanten zijn de pilaren verbonden met de kern van het gebouw: een soort betonnen koker van 20 bij 20 meter, waarin zich vluchttrappen en liftschachten bevinden. De betonnen vloeren van elke verdieping, ruim 10 centimeter dik, rusten op metalen vloerdelen die de spanten verbinden.

 

twin4.jpg (99415 bytes)  twin3.jpg (86894 bytes)  twin2.jpg (78012 bytes) 

Deze 'ijzersterke' constructie heeft voorkomen dat het gebouw direct instortte, menen deskundigen. De Boeings 767 die zich in de torens boorden, hadden een spanwijdte van ruim 47 meter, een gewicht van 180 ton, een snelheid van 500 kilometer per uur en ze konden elk 91.000 liter kerosine meenemen. Beide torens weerstaan de enorme schok, al beschrijven de werknemers het als een aardbeving. Een Amerikaanse natuurkundige heeft berekend dat de kracht van de inslag van één Boeing veertig keer groter is dan die van de zwaarste bom die de Verenigde Staten ooit gebruikt hebben.

"Gardens of the World" van Daniel Libeskind voor Ground Zero

Het plan van Libeskind bestaat uit een aantal wolkenkrabbers rond de locatie van het voormalige WTC. De plaats waar de Twin Towers stonden zal open blijven. Hier komt een monument, waarvoor later een ontwerp zal worden gemaakt. De hoogste toren wordt 541 meter en zal daarmee het hoogste gebouw ter wereld worden. Dit komt overeen met 1776 voet, 1776 is het jaar van de Onafhankelijksverklaring van de VS. Het plan zal nog worden aangepast aan eisen van diverse belanghebbenden, zoals omwonenden en investeerders.

Van Daniel Libeskind (1946) zijn eerder onder andere het Joods Museum in Berlijn en het Felix Nussbaum Haus in Osnabrück gerealiseerd. Verder zijn er diverse projecten in uitvoering waaronder het Victoria & Albert Museum te Londen.

De hoogste toren krijgt de naam Freedom Tower. Verder komen er vijf kantoorgebouwen. De grote verandering in de bouwtekeningen is dat de gebouwen slanker zijn geworden. Ook is de plaatsing van één van de kantoorgebouwen iets veranderd zodat de plek van het voormalige WTC gebouw grotendeels openblijft. Op de grond van het WTC zal wel ruimte zijn voor treinsporen.

Reflecting Absence

Architect Arad ontwerpt twee vijvers voor de plek waar de WTC-torens stonden. Het ontwerp combineert water met de inscriptie van drieduizend namen.

Het monument van de tot nu toe onbekende New Yorkse architect Michael Arad zal bestaan uit twee diepe vijvers in de 'voetstappen' van de torens, omringd door bomen. 'Reflecting Absence' zal een centrale plaats innemen in het algemene bouwplan van architect Daniel Libeskind, die samenwerkt met collega David Childs.

 

Het abstracte ontwerp combineert water en groen met de inscriptie van meer dan drieduizend namen: de slachtoffers in New York, Washington en Pennsylvania krijgen een plek, net als de zes doden van de eerste aanslag op het World Trade Center (WTC) in 1993. Hun oorspronkelijke monument ging ten onder op '9/11'.

Ground Zero zal een parkachtige sfeer krijgen door veel bosschages. De twee vijvers liggen op tien meter diepte, en een film van water valt aan de vier zijden continu van de oppervlakte naar de bodem. De bezoeker kan aan twee kanten afdalen naar de bodem. Daar kijk je, 'afgesloten van de beelden en geluiden van de stad', door de kalme waterval naar de oppervlakte van de vijver.

Op die diepte zijn ook de duizenden namen van de doden te lezen. Arad wil de namen in willekeurige volgorde noteren. Dit 'weerspiegelt de toevallige wreedheid van de sterfgevallen', stelde de architect in november.

Vaklokaal CKV-1 digitale school   Palet 'De Stad'

Samenstelling bronmateriaal uitsluitend en alleen ten behoeve van het nieuwe vak ckv-1 uit het algemeen deel  voor havo en atheneum. Meewerken aan deze site? Opsturen via e-mail is voldoende. 

 Is er zonder uw toestemming en zonder bronvermelding gebruik gemaakt van uw teksten? Onze verontschuldigingen hierover. Laat het ons weten en wij geven een juiste bronvermelding of halen het materiaal van internet. Een financiele vergoeding kunnen wij helaas niet geven.


06/13/2007 last update