Fotograferen met duiklampen.

INDEX TECHNIEK
COMPOSITIE
BESTAANDLICHT
FLITSEN
MACRO
GROOTHOEK
ORANJE FILTER

Accenten met gebruik van duiklamp.
Bestaand licht en een duiklamp.
Een gewone duiklamp is in principe niet geschikt om mee te fotograferen. In de eerste plaats is de hoeveelheid licht absoluut niet te vergelijken met de lichtopbrengst van een flitser. Bovendien is de lichtbundel veel te klein om het hele beeld uit te lichten. Je kan een duiklamp hooguit gebruiken om bepaalde gedeeltes van je onderwerp extra te accentueren als er vodoende bestaand licht aanwezig is voor de achtergrond.
2 duiklampen met speciale reflector.

Speciale lampen
Sinds de opkomst van video en digitale fotografie is er meer behoefte gekomen aan speciale lampen met een hogere lichtopbrengst en een reflector die het licht veel meer verspreidt. Ook kunnen deze lampen zijn uitgerust met een speciale gasontladingslamp die een veel witter licht geeft. Voor video mag het duidelijk zijn waarom deze lampen de voorkeur hebben boven flitsers, maar ook voor digitale fotografie kan het gebruik van continue licht een voordeel zijn i.v.m. de displayzoeker die het beeld weergeeft voordat de foto gemaakt is.
Door lampen te gebruiken wordt ook het probleem omzeild die de huidige digitale camera’s hebben met de synchronisatie en lichtmeetsysteem van de meeste onderwaterflitsers en dan met name slave flitsers.
Houd er wel rekening mee dat dit soort speciale lampen behoorlijk aan de prijs zijn en waarschijnlijk niet veel goedkoper dan onderwaterflitsers.

Zoals al eerder gemeld zal zo’n lamp, wat betreft lichtopbrengst, nooit in de buurt kunnen komen van een flitser. Dus is het bij echte macrofotografie, waar het noodzakelijk is om met een heel klein diafragma te werken, haast onontbeerlijk om met een goede onderwaterflitser te werken.


Snoekbaars belicht door 2 duiklampen.
Zelfs met meerdere "gewone" duiklampen gericht op één onderwerp lukt het niet om een onderwerp zoals deze Snoekbaars uit te lichten. Toch kan het effect wel erg spannend zijn en misschien is het zelfs meer een afspiegeling zoals we gewend zijn om de dingen tijdens een duik waar te nemen.


Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
Laatste update 4 maart 2004