3D (Stereo fotografie)

Artikel in Duiken over 3D fotografie.
INDEX TECHNIEK
COMPOSITIE
BESTAANDLICHT
FOTO'S MET DUIKLAMPEN
FLITSEN
MACRO
GROOTHOEK

We zijn nou eenmaal gewend dat een foto een twee dimensionale afbeelding is van de werkelijkheid. Toch is het ook mogelijk om afbeeldingen te maken met dieptewerking. Deze techniek noemen we 3D fotografie. Tot voor kort alleen mogelijk met speciale apparatuur, maar nu met wat inzicht en een stukje software door iedereen zelf te maken.

3d beelden vastleggen
Om een 3d beeld te creŽren moeten er 2 foto's worden gemaakt van hetzelfde onderwerp met een klein horizontaal onderling verschil van enkele centimeters. In het beeld mogen zich geen bewegende dieren of voorwerpen bevinden. Het beste kun je het onderwerp zo op het oog op dezelfde positie houden en na de eerste opname de camera een klein beetje opzij bewegen. Je kunt ook gerust meerdere opnamen op deze manier maken en later de meest geschikte uitzoeken.

Bewerken in Photoshop
Beide beelden openen.
Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma is nodig om de beelden zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.

Open beide beelden in Photoshop. Een ander fotobewerkings programma mag ook, zolang het lagen en transparantie van lagen ondersteund.

Maak 2 lagen.

Maak van beide opnamen 1 bestand met 2 lagen
Sleep met het [Move Tool] het 2e beeld naar het 1e beeld, zodat er 2 lagen ontstaan. Maak de bovenste laag 50% transparant door de schuifregelaar [Fill] een waarde van 50 te geven. Nu kun je met het het [Move Tool] beide beelden zo goed mogelijk op elkaar positioneren. Als het goed is passen ze niet exact. Dat is ook de bedoeling want het verschil is juist verantwoordelijk voor het diepte-effect.

Met het [Crop] gereedschap het beeld aanpassen zodat beide beelden even groot zijn.
Hernoemen en afzonderlijk opslaan.
Hernoem de beelden.
Probeer doormiddel van het bekijken van de afzonderlijke lagen, (bovenste oogje wel of niet aangevinkt) erachter te komen welk beeld vanuit de rechter positie en welke uit de linker positie is gemaakt. Als dat is gelukt, hernoem ze dan links en rechts en sla ze ook op als 2 afzonderlijke bestanden (bovenste oogje wel of niet aangevinkt).

Open bestanden in AnaMaker.

3D programma AnaMaker
Open het programma AnaMaker.
Linksboven zitten twee knoppen om de linker en rechter foto te openen. Maak een keus of je een kleuren of zw/w 3D beeld wilt. Of maak een keus uit welk brilletje je gaat gebruiken. Selecteer dan [Make 3D image] en een 3D afbeelding verschijnt in het rechter venster.

Controleer het diepte effect met het gekozen brilletje en sla het beeld op als jpg of bmp.

Wil je het zelf uitproberen, instaleer dan de software en download de volgende 2 bestanden: gemaal-links.jpg en gemaal-rechts.jpg. Kopieer ze en verwerk ze in Anamaker.Reacties en aanvullingen op deze pagina E-mail Ron Offermans
Laatste update 15 februari 2007