Vinkeveen
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving

Het is een hele populaire duikstek. Op zondag ochtend is er met moeite een parkeer plaatsje te bemachtigen.
Tegenwoordig is het zelfs noodzakelijk om een vergunning te bezitten om hier te mogen duiken. Deze is verkrijgbaar bij het restaurant 't duikertje aan het begin van de parkeerplaats.

Het zicht in Vinkeveen is dankzij de zanderige bodem meestal erg goed, soms wel 8 tot 10 meter. Door de plaatselijke duikverenigingen zijn er allerlei objecten afgezonken. In 2001 heeft er er een grootscheepse herprofilering plaatsgevonden, waarbij bijna alle oude objecten zijn vervangen en er nieuwe zijn bijgeplaatst. Helaas is het onderwaterhuis ontmantelt en doet alleen nog maar dienst als holle buis. De stadsbus is vervangen door een nieuwe bus en er ligt nu ook een soort metalen werk-keet.

Flora & Fauna

Ondanks de drukte, in en om deze duikplaats, heeft het er nooit ontbroken aan leven. Zeker als in de zomer de onderwaterplanten weer gaan groeien zijn er op de ondiepe gedeeltes massa's jonge vis te zien. En aangetrokken door als dat jonge grut, ligt er altijd wel ergens een grote Snoek op de loer. Ook overdag zijn, om de bus, soms hele scholen met kleine Baarsjes. te vinden.

In de winter van 2002 vond ik op een meter of 6, kleine schelpdiertjes die ik nog niet eerder had gezien. Uit onderzoek bleek dat het hier ging om de Aziatische korfmossel.

Hieronder staan de "eventuele" bijzondere waarnemingen die op deze duiklocatie zijn gedaan en gemeld aan de "SPUISLUIS" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Nederland.

Route

Vanaf Amsterdam:
Via de A2, Amsterdam richting Utrecht. Bij de afslag Abcoude/Vinkeveense plassen ga je van de snelweg af. Dan via de ventweg richting Vinkeveen. Na 3,3 km. bij restaurant "de Eetkamer" ga je rechtsaf.

Vanaf Utrecht:
op de A2 de afslag Vinkeveen nemen. Onder de A2 door meteen rechtsaf de oprit naar de A2 weer op, richting Utrecht. Halverwege deze oprit kan je linksaf richting motel. Voor het motel ga je rechtsaf de ventweg op. Na ongeveer 2 km rijden over een smalle weg, bij restaurant "de Eetkamer" ga je linksaf.

*Na zo'n 500 meter een ophaalbrug, meteen daarna aan de rechterzijde het restaurant 't Duikertje. Na het restaurant naar rechts en doorrijden tot het parkeerterein.


Laatste update: 14 juli 2003
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans