Twiske (Wezenlandstrand)

De stek

De Stootersplas is een mooie duikplek met zicht tot 6 meter. Aan de kant riet en waterplanten waarin zich veel vis ophoudt: paling, voorn, snoek en snoekbaars. De bodem van het meer loopt langzaam af naar een diepte van 35 meter.

Bij het Wezenlandstrand loopt een lange steiger, die een inham afsnijdt. Je duikt aan de kant van de plas. De zanderige bodem loopt eerst langzaam af tot zo'n 20 meter vanaf de steiger, dan gaat hij over in een steile helling met veel veen bonken.
Als je ver genoeg naar links uitzwemt zodat je ondiep tegen de rietkraag aanzwemt, bemerk je dat deze rietkraag op sommige plaatsen enkele meters overhangt. Uit het plafond steken de wortels van het riet naar beneden. Hier tussen zwemmen in het najaar grote scholen kleine vis.Moeilijkheids Tabel
StromingGeen
ZichtRedelijk
SteilheidMatig
ObstakelsWeinig
OrientatieMakkelijk
TewaterMakkelijk
Makkelijke duikstek


Route

Vanaf de coentunnel of vanuit de Zeeburgertunnel volgt men de borden Zaanstad. Dan de afslag Zaanstad Oostzaan volgen. Vervolgens de borden Twiske. Als je het Twiske inrijdt ga je over een hoge brug, vervolgens kom je bij een T splitsing. Daar ga je linksaf. Je volgt dan deze weg tot je aan het einde op een parkeerplaats komt. Hier parkeer je de auto, het is dan nog wel even lopen naar de plas.