Ouderkerkerplas

Er bestaan plannen bij de provincie Noord-Holland om een nieuwe verbinding te maken tussen de A9 en de A6. Dit tracť zou dwars over de nu bestaande duikplaatsen lopen.

Binnen de gemeente Ouderkerk bestaat grote weerstand tegen dit plan omdat het de gemeente in twee gedeelten zou splitsen plus dat een groot gedeelte van de recreatieve waarde van het gebied zou verdwijnen.

Er is een Actiegroep opgericht om dit te voorkomen: STOP A9


Spectaculaire duikstek met meestal een redelijk zicht. Vooral in het voorjaar kan het zicht wel 5 tot 7 meter bedragen.
De visstand is geweldig: paling, snoek, baars, snoekbaars. blankvoorn etc.
Het is een uitstekende plaats voor een nachtduik. Van oktober tot en met april is de plas wegens overwinterende vogels voor recreatie, dus ook voor duikers, gesloten.


Onderwaterkaartje
Langs de oosthoek van de plas ligt een stortplaats voor bouwafval. Enorme stukken puin, pilaren en betonplaten liggen op een diepte tussen de 3 en 15 meter. Je moet vooral oppassen voor uitstekende stukken betonijzer.

In het verleden werd er meestal gedoken vanaf het surfstrand, maar vanwege geklaag van surfers en badgasten is dit vanaf de zomer van 2002 verboden. Ook als er geen badgasten of surfers aanwezig zijn wordt er bekeurd. Je dient nu uit te wijken naar de officiŽle duikplaats, deze is vanwege de beperkte parkeermogelijkheden niet erg geschikt voor hele grote duikgroepen. Vanaf het surfstrand kan men links of rechts in beide gevallen begint de zandbodem op 1 m. diepte en loopt langzaam af tot 2 m. om vervolgens steil af te dalen naar een diepte van 20 meter. Daarna daalt het geleidelijk af tot een diepte van 30 tot 40 meter.


Route
Vanuit Amsterdam de A2 richting Utrecht volgen tot de afslag Ouderkerk. Bij de stoplichten aan het einde van de afslag ga je rechtdoor, Zodat je parallel aan de A2 komt te rijden. Zo lang mogelijk langs de A2 blijven rijden. Nadat de weg naar rechts is afgebogen bij eerst kruispunt links. Daarna eerste rechts. Na zo'n 100 meter is er een klein weggetje naar links. Dit weggetje loopt dood, maar zodra de plas aan de rechterzijde verschijnt kan je via een betonnen trap het water in. Dit is de officiŽle duikplaats.

Laatste update: 21 nov. 2002
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans