Blijkpolder
De stek

Deze plas bestaat uit 2 delen. Het noorder gedeelte heet Spiegelpolder en het gedeelte aan de zuidkant heet Blijkpolder. Deze duikplaats is iets minder bekend dan de Spiegelpolder. Kenmerkend voor deze plek zijn de vele bomen die hier onderwater staan. Indertijd Is men de twee polders gaan uitgraven doormiddel van een zandzuiger die midden in het gebied werd geplaatst.


Langzaam werd het zand onder de polder weggezogen en zakte de weilanden met begroeing onderwater tot het huidige niveau. daarom zijn onderwater nog duidelijke restanten herkenbaar van oevers met bomen. Ook zijn her en der verspreid grote stukken veen met rietstengels te zien. Aan de kant ligt vaak puin om extra stevigheid te geven en te zorgen dat de oevers niet inzakken.

Iets ten Noord/Oosten van de steiger, op een diepte van ongeveer 6 meter, schijnt een wrakje van een klein motorbootje te liggen. (bron: Cas Renooij)


Ook hier vindt je veel snoek snoekbaars en baars. En als je goed kijkt vindt je verscholen tussen de plantjes modderkruipers. Op de zandbodem lopen zoetwater-kreeftjes en af en toe een wolhandkrab. Ook groeien hier ontzettend veel golfballen.
'S nachts zijn hier ook veel palingen te vinden. En een enkele keer ben ik hier een zeelt tegen gekomen.


Route

Op de A9 (de Gaasperdammerweg) neem je de aflag Weesp. Bij de stoplichten in Weesp ga je rechtdoor richting Hilversum. Je gaat rechtdoor totdat je over een brug rijdt. Over de brug meteen rechtsaf naar Nederhorst den Berg. Je rijdt het hele dorp door. Aan het einde van het dorp maakt de weg een scherpe bocht, meteen volgen een paar stoplichten. Je rijdt dan nog 300 m. rechtdoor tot aan de rechterzijde een P bord staat met daaronder recreatiegebied. Je moet dan linksaf de kooiweg in. Na 100 m. is de parkeerplaats.


Moeilijkheids Tabel
StromingGeen
ZichtGoed
SteilheidMatig
Obstakelsweinig
OrientatieRedelijk
TewaterRedelijk
Redelijke duikstek