Barnegat
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving

Duiken in het Barnegat is niet echt populair. De plas ligt er ook niet echt aantrekkelijk bij, zo ingeklemd tussen een industriewijk, het Noordzeekanaal en de snelweg richting Coentunnel. Het zicht kan, vooral in de zomer, ook erg slecht zijn. Toch kan je hier een heel interessante duik maken en dan vooral omdat deze plas een heel eigen flora en fauna bevat. Waarschijnlijk doordat deze plas grenst aan het Noordzeekanaal, zodat er toch op de één of andere manier een uitwisseling plaatsvindt tussen het Barnegat en het brakwatermilieu van het Noordzeekanaal.


Er kan op verschillende plaatsen het water in worden gegaan. In het achterste gedeelte (onder de hoogspanningsmasten) is het ongeveer 25 m. diep. In de hoek het dichtst bij de A10 bevindt zich op 5m. een autowrak. Mijn voorkeur gaat uit naar de hoek aan het einde van het pad langs de woonboten. Daar bevindt zich naar mijn bescheiden mening een van de mooiste veenwandjes van Nederland. Als je vanaf een soort boothelling rechtuit naar het midden van de plas uitzwemt tot je een diepte van zo'n 6 meter hebt bereikt maak je een haakse bocht naar rechts. Zo zwem je weer schuin richting kant. Met een beetje geluk zwem je dan recht tegen het veenwandje aan die op de meeste plaatsen zo tussen de 5 en 2 meter diepte ligt.

Flora & Fauna

Grote delen van het veenwandje zijn soms totaal begroeid met Zoetwaterspons. Tussen de spleten van het veenwandje zitten kleine Steurgarnaaltjes en Zoetwaterdonderpadden. Is het al zeldzaam om in een zoetwaterplas een krab tegen te komen, in het Barnegat leven maar liefst 2 soorten, namelijk de de Wolhandkrab en het Zuiderzee krabbetje. Buiten de gewone zoetwatervissen zoals; Snoek, Paling, Brasem, Snoekbaars en Voorn. kom je op de bodem soms een verdwaalde Bot tegen. Kortom een zeer gevarieerd geheel. Er zit meer leven dan in Vinkeveen (en in ieder geval minder duikers)

Hieronder staan de "eventuele" bijzondere waarnemingen die op deze duiklocatie zijn gedaan.

Steurgarnalen Wolhandkrabben, Zuiderzee krabbetjes en Bot. (Eigen waarnemingen R.O.)

Via het MOO project van de stichting Anemoon worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Nederland.

Route

Barnegat ook wel
Noorder Y

Deze plas ligt aan de noordkant van het Noordzeekanaal. (Als je de Coentunnel uitkomt, ligt hij links). Vanaf de Coentunnel of vanuit de Zeeburgertunnel volg je de borden Zaanstad. Bij de afslag Zaanstad/Oostzaan ga je van de snelweg af. Vervolgens de borden richting Zaandam volgen, je gaat dan weer onder de snelweg door. Na ongeveer 300 m. bij de stoplichten ga je links, richting industriegebied. Je rijdt voorbij de witte pomp (pijl op kaart) en gaat aan het einde meteen weer linksaf. Deze weg volg je maar ongeveer 30 meter, daarna meteen rechts, een beetje naar beneden. Deze weg gaat dan weer parallel een klein stukje terug. en neemt dan een bocht naar links. Je rijdt dan op een smalle weg met links van je het Barnegat en rechts woonboten. Rustig rijden, (pas op voor spelende kinderen). Je rijdt deze weg helemaal af tot het einde van de plas. Daar is een dam waar nog een ander klein meertje ligt. daar tussenin kun je parkeren en is er een plek waar je goed het water in kan.


Laatste update: 24 september 2003
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans