Zuidbout ( 29 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Belangrijk!

Vanwege werkzaamheden aan de zeewering is het van maart tot oktober 2009 niet mogelijk op op deze plaats te duiken.

Voor meer informatie zie: projectbureau Zeeweringen.

Duiken bij de Zuidbout normaal wel toegestaan

Zeer populaire duikplaats aan de Noordzijde van de Oosterschelde. Vanwege de goede parkeermogelijkheden wordt er hier ook veel door clubs gedoken in het kader van hun opleidingen. Belangrijk hierbij is dat de Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland hier een reddingspost heeft gestationeerd. Deze reddingspost zal zomers in de weekenden en in de zomervakantie ook zoveel mogelijk doordeweeks worden bemand met strandwachten. Deze strandwachten zijn professioneel getraind en en in het bezit van het brevet 'Oxigen First Aid Provider' van DAN Europe (Divers Alert Network). Wanneer de DAN vlag gehesen is zijn er minimaal twee van deze gebrevetteerde strandwachten aanwezig en paraat.

Dieptekaartje

Over de lange golfbreker is de vaargeul, die in dit gedeelte van de Oosterschelde vrij ver uit de kant loopt, goed te bereiken. Vlakbij deze plaats is tijdens de watersnoodramp een groot gat in de dijk geslagen. Daarom zijn er rondom deze duikplaats nog allerlei zaken die aan deze ramp doen herinneren. Als je boven op de dijk staat lijkt het alsof je zo het water in kan lopen. Echter om de duikplaats te bereiken zal je toch eerst een flink stuk de pier moeten aflopen, omdat het water dichtbij de kant erg ondiep is. Bij laagwater is dat meteen duidelijk omdat er dan een groot stuk, dicht bij de kant, droogvalt. Je kan het beste aan het einde aan de oostzijde van pier het water ingaan. Na een tiental meters snorkelen daalt de bodem snel af. Naar het einde van de pier kan het zicht, maar ook de stroming, snel wisselen.

Vergeet hier absoluut niet om je mes mee te nemen. Het is niet alleen een populaire duikstek, ook vissers gooien hier graag een hengel uit. Je komt hier dan ook regelmatig oude vislijnen tegen, of, op mooie dagen, lijnen van actieve vissers.

Flora & Fauna

De mooi begroeide basalt blokken lopen hier erg diep door, soms onderbroken door stukken zand. Er ligt ook een slecht herkenbaar wrakje. De resten van dat wrakje vormen een soort overhang die bijzonder mooi begroeid is met zakpijpen en Tubularia indivisa. Overal scharrelen kleine bodemvisje zoals Pitvisjes en Zwarte grondeltjes tussen de stenen In het voorjaar als het water nog geen 12 graden heeft bereikt loop je de kans om een Snotolf tegen te komen. Vaak zijn het dan mannetjes die het broedsel bewaken.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats Zuidbout ligt in het Zuid/Oosten van Schouwen-Duiveland, niet ver bij Zierikzee vandaan.

Vanuit Rotterdam op Schouwen-Duiveland over de N59 richting Zierikzee. Afslag Ouwerkerk via de Visserweg, door het dorp tot T-splitsing linksaf. Doorrijden tot dijk. Rechtsaf langs restaurant de Vierbannen (ook vulstation). Sinds kort loopt de weg, bij de duikstek, onder aan de dijk en kan je alleen nog maar boven aan de dijk parkeren.

Let op!! als het mooi weer is of in het weekend maken er veel mensen gebruik van de parkeerplaats, dus kan je als duiker redelijk veilig parkeren. Echter! buiten het seizoen is het hier overdag en 's avonds ook niet veilig! dus blijf waakzaam voor auto krakers.

Dichtstbijzijnde vulstations zijn duikcentrum Vierbannen of Diving Duuveland in Ouwerkerk of duikcentrum Waterworld in Nieuwerkerk


Coordinaten MOO-147: x=56,1 y=403,8
   Getijdentabel Zierikzee
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:50    -0:25
Parkeer mogelijkheden: goed
Kans op inbraak : groot
Afstand tot duikplaats: 400 m.
Diepte: -40
Stroming: Sterk
Obstakels: Wrakje
Geschikt voor beginners: Nee
Geschikt voor groepen: Ja
Aanbevolen duikgetijde: HW.
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: lastig

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
  Plaatsbepaling duikstek Zuidbout ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • Duikplaats 29 "Bocht in de Nieuwedijk".

Laatste update: 27 februari 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans