Zoetersbout ( 26 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Zoetersbout is altijd een goed alternatief als de kentering gemist wordt. Hier kan, als één van de weinige plaatsen in de Oosterschelde, gedoken worden buiten de kentering. Omdat het bijna aan het einde ligt van een doodlopende zijtak van de Oosterschelde is de stroming hier van weinig betekenis. Dus een ideale plek voor beginnende Oosterschelde duikers.

In de zomer van 2008 is de dijk een tijdje afgesloten geweest voor duikers wegens werkzaamheden aan de dijkbekleding. Na afronding van deze werkzaamheden is er speciaal voor duikers een betonnen trap met roestvrijstalen leuning aangebracht. Deze is echter niet op de oude instapplaats, maar zo'n 40 meter meer naar rechts aan de andere zijde van de korte brede pier.

Duiken bij Zoetersbout is normaal gewoon toegestaan volgens de BPR.

Dieptekaartje

De bodem bestaat afwisselend uit zand en stortsteen. Beneden de 20 meter is het hoofdzakelijk alleen nog maar zand. Het enige nadeel van deze plek is het motorlawaai van het drukke scheepvaartverkeer op de haven van Bruinisse. Soms is het bijna alsof ze vlak boven je hoofd varen. In het algemeen valt dat wel mee omdat het geluid onderwater verder draagt. Wel is het belangrijk om niet te ver uit de kant een opstijging te maken, als je niet in de vaargeul wilt belanden.

Flora & Fauna

Ondanks de geringe stroming is hier toch een rijk onderwaterleven te bespeuren. Het eerste wat opvalt, als je te water gaat, zijn de enorme bladen van de suikerwieren die hier in het ondiepe gedeelte groeien. Als je jezelf daar doorheen geworsteld hebt kan je meteen stijl afdalen. Op de basaltblokken groeien Oesters, Geweisponzen, Knotszakpijpen en in de zomer en najaar zijn grote stukken begroeid met Druipzakpijpen. Deze vormloze kolonievomende dieren zijn niet het fraaiste wat moeder natuur heeft te bieden. Kreeften, Hooiwagenkrabben en Strandkrabben scharrelen tussen de stenen, maar ’s nachts is de kans groot dat je hier een Vorskwab kan tegenkomen. Ook Zeebaarzen zijn hier de laatste jaren regelmatig gesignaleerd. Zij blijken absoluut niet schuw te zijn ten opzichte van duikers. Dit komt waarschijnlijk omdat ze door duikers zijn gevoerd. Dat voeren wordt ten strengste afgeraden omdat hiermee het biologisch evenwicht kan worden verstoord.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

Zoetersbout ligt op het eiland Schouwen Duivenland, vlakbij Bruinisse

Vanuit Zierikzee Via de N59 richting Bruinisse. Bij de afslag Bruinisse rechtsaf. Dan eerste weer rechts. Vervolgens de eerste links, dat is de Zijpseweg. Deze weg afrijden tot de dijk. Daar is de duikstek.

Vanuit Rotterdam Vanaf het Hellegatsplein Via de N59 richting Zierikzee. Bij de afslag Bruinisse linksaf. Dan eerste rechts. Vervolgens de eerste links, dat is de Zijpseweg. Deze weg afrijden tot de dijk. Daar is de duikstek.

Pas op voor autokrakers!! Dit is een hele populaire duikplaats, waar helaas ook veel wordt ingebroken in auto's. Op drukke dagen is het risico wat minder omdat het dan een komen en gaan is van duikers die daar ook buiten de kentering duiken.

Dichtstbijzijnde vulstations zijn duikcentrum Vierbannen of Diving Duuveland in Ouwerkerk of duikcentrum Waterworld in Nieuwerkerk


Coordinaten (MOO-152): 65,30 / 406,90
   Getijdentabel Zierikzee
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:35    -0:10
Parkeer mogelijkheden: Redelijk
Kans op inbraak : Groot
Afstand tot duikplaats: 150 m.
Diepte: -35
Stroming: Weinig
Obstakels: geen
Geschikt voor beginners: Ja
Geschikt voor groepen: Ja
Aanbevolen duikgetijde: HW & LW.
Te water gaan bij vloed: makkelijk
Te water gaan bij eb: lastig

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
  Plaatsbepaling duikstek Zoetersbout ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • Duikplaats 26 "Bruinisse, hoek van Zijpseweg en de Zuidweg."

Laatste update: 13 februari 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans