Westnol ( 50 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

De Westnol is een duikplaats voor de avonturiers onder de duikers. Het is een lastige plek en zeker niet geschikt voor onervaren duikers. Stroming, de kans op slecht zicht, de oesterbanken, maar als je geluk hebt is het mogelijk dat je prachtige duik maakt en hele mooie dingen tegenkomt.

Dieptekaartje

Bij deze duikplaats is een goede voorbereiding geen overbodige luxe. Deze duikplaats wordt gekenmerkt door de vlak onder de waterspiegel liggende Oesterbanken. Vooral aan de Westzijde van de nol kunnen deze voor erg veel ongemak zorgen. Als de kentering is geweest en het water begint weer de Oosterschelde in te stromen, kan je daar ook erg veel last hebben van een stroming die je de kant af dwingt.

Het beste kan je voor het einde van de nol aan de rechterzijde het water in gaan en dan een stukje van de nol afzwemmen alvorens naar het Noorden af te buigen. Verstandig is het ook om hier weer proberen terug te komen.

Flora & Fauna

Als je alle hindernissen hebt doorstaan en het diepere water hebt bereikt kom je al snel bij prachtig begroeide stenen. Opvallend zijn hiet de, niet al te grote, maar wel prachtige witte Zeeanjelieren die op sommige plaatsen heel dicht bij elkaar staan.

Hieronder staan de "eventuele" bijzondere waarnemingen die op deze duiklocatie zijn gedaan en gemeld aan de "SPUISLUIS" van de stichting Anemoon

Blaasjeskrab Hemigrapsus sanguineus 20-03-04 Marianne Ligthart.

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats "Westnol" ligt in het Westen van Noord-Beveland

Vanaf het Noorden kan je zowel over de Zeelandbrug als over de Stormvloedkering naar Nrd. Beveland. In beide gevallen neem je daarna de afslag met de N225 naar Kortgene / Kamperland / Doesburg.

Vanuit het OostenVia Bergen op Zoom richting Middelburg over de A58. Bij Goes pak je de A256 richting Zierikzee, tot de kruising met de N225. Daar ga je richting Kortgene / Kamperland / Doesburg.

Vanuit het Zuiden en Belgie kan je tegenwoordig via de tunnel onder de Westerschelde. Deze sluit aan op de A58 en daar ga je richting Goes. Bij Goes pak je de A256 richting Zierikzee, tot de kruising met de N225. Daar ga je richting Kortgene/Wissenkerke.

Vanaf de N225 neem je de afslag Wissenkerke en rijdt deze weg af tot het dorp. In het dorp aangekomen ga je rechtdoor tot de T splitsing met de Dorpsdijk. Hier ga je rechtsaf tot de eerste weg links net buiten het dorp. Dat is de Keihoogteweg. Deze ga je in en rijdt door tot aan de dijk. Hier neemt de weg een scherpe bocht naar rechts. Je kunt in de bocht parkeren. Over de dijk naar links zie je een dam. Dat is de Westnol.

Dichtstbijzijnde vulstation is duikcentrum Goes diving Opril Westwal 2a
Coordinaten (MOO-173 ): x=41,30 y=402,40
   Getijdentabel Wemeldinge
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:20    -0:10
Parkeer mogelijkheden: Redelijk
Afstand tot duikplaats: 400 m.
Diepte: -50
Stroming: Sterk
Obstakels: Oesterbanken
Te water gaan bij vloed: Sterk afgeraden
Te water gaan bij eb: Lastig
Aanbevolen duikgetijde:LW

Laatste updat: 14 juni 2004
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans