Westbout ( 46 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Volgens de laatste gegevens is duiken bij de Westbout verboden. De reden van dit verbod is dat het in een beschermd natuurgebied zou liggen. Toch zijn er regelmatig duikers die dit verbod negeren, maar zij worden daarbij regelmatig op de bon geslingerd.

De Westbout is een strekdam tussen de haven van Burghsluis en de stormvloedkering. Aan de Westzijde van de dam ligt een strandje, waar op zomerse dagen, badgasten gebruik van maken, Daar kan je de, bij wijze van spreken, de stormvloedkering op een steenworp afstand zien liggen.

Dieptekaartje

De strekdam ligt niet haaks vanaf de kant maar buigt naar het Oosten af. Bij laag water is het grootste deel van het water langs de dam slechts kniediep. Je kunt hier eventueel al het water in want de bodem bestaat uit zand. Pas aan het einde van de dam wordt het dieper, maar dan gaat het ook in een rap tempo naar zo'n 20 meter. Als je dan nog verder van de dam afzwemt wordt het weer snel ondieper, maar je komt dan wel midden in de sterke stroming te liggen.
Men zegt dat deze duikplaats de laatste jaren erg is verzand. Toch liggen er, rond de kop van de dam, nog voldoende basalt blokken tot een diepte van 16 meter. Na 16 rest alleen nog maar zand, met af en toe wat objecten, zoals een autoband of wat hekwerk.

Het onderwaterleven staat hier duidelijk onder grote invloed van de Noordzee. Op geen enkele duikstek in de Oosterschelde komt b.v. de Dodemansduim zo massaal voor als hier. Ook het aantal verschillende soorten naaktslakken is groot. En net als op de Noordzee kom je hier grote scholen vrijzwemmende Steenbolken tegen.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

----------- 00-00-200- --------

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats Westbout ligt in het Zuid/Oosten van
Schouwen-Duivenland vlakbij Burgh-Haamstede.

Vanuit het Noorden: over de N59 richting Zierikzee. Daarna, nog steeds over de N59, richting Burgh-Haamstede.

Vanuit het Zuiden: over de Zeelandbrug richting Zierikzee, tot de splitsing met de N59 richting Burg-Haamstede.

Na een splitsing gaat de weg over in de N57, deze blijven volgen in de richting Burgh-Haamstede. Al na een paar honderd meter, nog voor het BP station, de eerste weg links (Stolpweg). Deze weg loopt na een paar honderd meter evenwijdig langs het water van de Oosterschelde. Na ongeveer 1 1/2 km. kom je dan langs de haven van Burghsluis. Je blijft rechtdoor rijden, via de "Westboutweg" deze weg loopt nu onder aan de dijk. Als de weg na ongeveer 1 km van de dijk afbuigt zie je aan de linkerzijde een parkeerplaats. Hier moet je parkeren.

Let op!! vanwege de redelijke onbekendheid van deze duikplaats is het gevaar van auto inbraak misschien wat minder, maar het blijft natuurlijk oppassen geblazen. Alleen bij heel mooi weer wordt de parkeerplaats ook door badgasten gebruikt.

Dichtstbijzijnde vulstation is duikcentrum De Witte boulevard


Coordinaten (MOO-128): x=41,1 y=410,4
   Getijdentabel Wemeldinge
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:30    -0:30
Parkeer mogelijkheden: Uitstekend
Kans op inbraak : ?
Afstand tot duikplaats: 300 m.
Diepte: -20
Stroming: Sterk
Obstakels: hekje, autoband
Geschikt voor beginners: Nee
Geschikt voor groepen: ?
Aanbevolen duikgetijde: LW.
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: Eenvoudig

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
  Plaatsbepaling duikstek Westbout ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • Duikplaats 46 "pakeerplaats in de bocht van de Westboutweg".

Laatste update: 24 oktober 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans