Vlietpolder ( 51 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

De Vlietpolder is een van de drie duikplaatsen vlakbij Wissenkerke op Noord-Beveland. Samen met het oostelijke gelegen Oostnol en de westelijke Westnol kan hier nog betrekkelijk rustig worden gedoken, zonder dat je hier in het weekend met honderden duikers tegelijk het water moet zien te bereiken.

Dit is wel een duikplaats voor de gevorderde Oosterschelde duiker. Niet alleen de fysisch zware wandeling naar het einde van de pier, maar ook stroming en het "mogelijke" slechte zicht is voor onervaren duikers een handicap. Er kan hier ook naar grote diepte worden gedoken, maar dan zit je wel in de vaargeul dus een opstijging is dan levensgevaarlijk. Bij hoogwater staat de pier bijna geheel onderwater. Dit plus het feit dat je dan na de kentering richting stormvloedkering drijft maak het hier dus bijna onmogelijk om met hoogwater te duiken.
NIEUW!
Luchtfoto: Vlietpolder

Dieptekaartje

Het beste kun je aan het einde van de pier, in een soort kommetje het water in gaan. Als je dan richting boei zwemt, kom je al op zo'n 12 meter begroeide stenen tegen. Ga je teveel naar het westen dan blijft de bodem zanderig. Meer naar het Oosten liggen de begroeide stenen tot net onder het wateroppervlak. Dus daar kan je mooi je duik afmaken.

Flora & Fauna

Vanwege de ligging, zo vlakbij de Stormvloed-kering, is de biologische diversiteit hier erg groot. Vooral het aantal naaktslakjes dat je hier kunt tegenkomen is enorm groot. Onder andere de hier afgebeelde Cuthona gymnota Andere typische Westelijke oosterschelde levensvormen zoals de Zeedahlia en de Dodemansduim kan je hier ook vinden.

Hieronder staan de "eventuele" bijzondere waarnemingen die op deze duiklocatie zijn gedaan en gemeld aan de "SPUISLUIS" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats "Vlietpolder" ligt in het Westen van Noord-Beveland

Vanaf het Noorden kan je zowel over de Zeelandbrug als over de Stormvloedkering naar Nrd. Beveland. In beide gevallen neem je daarna de afslag met de N225 naar Kortgene / Kamperland / Doesburg.

Vanuit het Oostenvia Bergen op Zoom richting Middelburg over de A58. Bij Goes pak je de A256 richting Zierikzee, tot de kruising met de N225. Daar ga je richting Kortgene / Kamperland / Doesburg.

Vanuit het Zuiden en Belgie kan je tegenwoordig via de tunnel onder de Westerschelde. Deze sluit aan op de A58 en daar ga je richting Goes. Bij Goes pak je de A256 richting Zierikzee, tot de kruising met de N225. Daar ga je richting Kortgene/Wissenkerke.

Vanaf de N225 neem je de afslag Wissenkerke en rijdt deze weg af tot het dorp. In het dorp aangekomen rijdt je rechtdoor tot de T splitsing met de Dorpsdijk. Hier ga je rechtsaf tot de eerste weg links net buiten het dorp. Dat is de Keihoogteweg. Deze ga je in en rijdt door tot aan de dijk. Hier neemt de weg een scherpe bocht naar rechts. Je kunt in de bocht parkeren, of 100 m. verder aan de rechterkant bij een trap over de dijk.

Dichtstbijzijnde vulstation is duikcentrum Goes diving Opril Westwal 2a


Coordinaten (MOO-174 ): x=41,70 y=402,40
   Getijdentabel Wemeldinge
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:20    -0:10
Parkeer mogelijkheden:Redelijk
Afstand tot duikplaats: 400 m.
Diepte: 50 m.
Stroming: Sterk
Obstakels: Boei
Te water gaan bij vloed: Sterk afgeraden
Te water gaan bij eb: Redelijk
Aanbevolen duikgetijde: LW (HW=gevaarlijk)

Laatste updat: 29 februari 2004
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans