Nieuwe sluis ( 65 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Dieptekaartje

Nieuwe sluis of ook wel de Tetjes genoemd zijn twee pieren aan weerszijde van een sluisje. Omdat de stroming hier gehinderd word door deze piertjes kan de stroming soms verraderlijk zijn. Ga daarom niet helemaal tot de vaargeul, waar het bij hoogwater wel 50 meter diep kan zijn. De helling bestaat voor het grootste gedeelte uit stenen blokken, maar wordt af en toe onderbroken door zandvlakten. Het beste kan je aan de linkerkant van de linkerpier het water betreden.

De begroeiing en het onderwaterleven is hier natuurlijk niet veel anders als de andere duikplaatsen langs de dijk tussen Kattendijke en Wemeldinge. Wel is er en groot verschil in leven tussen de basaltblokken en de stukken zand. Op het zand, maar soms ook voor een groot gedeelte eronder zitten platvissen. Zon zandvlakte biedt trouwens aan nog veel meer dieren onderdak dan dat je op het eerste gezicht zou denken. Onder het zand zitten veel schelpdieren. Ook de Wulk zit vaak helemaal onder het zand, slechts het uiteinde van een soort sifon is nog zichtbaar. Verder wemelt het hier van allerlei soorten krabben. Na een duik is het hier de moeite waard om eens wat stenen te keren. De kans is dan groot dat je krabben tegenkomt die je tijdens een duik zelden zal zien, zoals de Penseelkrab.

Hieronder staan de "eventuele" bijzondere waarnemingen die op deze duiklocatie zijn gedaan en gemeld aan de "SPUISLUIS" van de stichting Anemoon

23-05-2002 Eetbare zeeappel Peter H. van Bragt (Locatie Wemeldinge, maar niet verder gespecificeerd)
Zomer 2000 Ongevlekt koffieboontje Theo Bakker

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

Duikplaats de Hoek ligt in het Noorden van het Zeeuwse eiland Zuid-Beveland

Als je vanuit Schouwen-Duiveland komt ga je richting Goes. Via de Zeelandbrug kom je eerst in Noord-Beveland. Als je de weg blijft volgen (richting Goes), kom je, al na een tiental kilometers via een brug over het sluizencomplex, in Zuid-Beveland. Nog even door rijden tot de stoplichten. Bij de stoplichten linksaf over de Langestraat naar Wilhelminadorp. Dwars door het dorp heen de brug over en meteen rechtsaf. Borden Kattendijke volgen. Eerst door een bungalowpark naar een dijkweggetje, dat is de Kattendijksedijk. Als je deze dijk volgt kom je vanzelf op de dijk langs de Oosterschelde.

Vanuit het Noorden Oosten en Belgie ga je richting Bergen op Zoom, om dan via de A58 richting Vlissingen te rijden. Dan neem je de afslag Kapelle (34). Je rijdt via de Biezelingsestraat het dorp in. Bij een t-splitsing ga je rechtsaf de Ooststraat in. Bij een rotonde ga je rechtdoor, over de N671 richting Wemeldinge. In Wemeldinge aangekomen ga je niet rechtsaf het dorp in, maar blijf je op de Wemeldingse Zandweg rijden tot je aan de rechterzijde bij de Hoogeweg ziet (4e afslag). Als je deze weg afrijdt kom je bij een t-splitsing. Hier ga je linksaf de Steldijk op. Deze weg loopt langs de Oosterschelde.

Ongeveer midden op de dijk zie je twee pieren, vlak bij elkaar, de Oosterschelde insteken. Dit zijn de Tetjes, Of Nieuwe sluis.

Op de camping "Klein Stelle" kan je de duikflessen vullen en er is een restaurant. In het dorp Wemeldinge bevindt zich het duikcentrum Oktopussy.


Coordinaten (MOO-109): x=56,6 y=394,2
   Getijdentabel Wemeldinge
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:00    -0:00
Parkeer mogelijkheden: Goed
Afstand tot duikplaats: 100 m.
Diepte: -50
Stroming: Sterk & veranderlijk
Obstakels: Houten Staken
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: lastig
Aanbevolen duikgetijde: HW & LW

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 800-12382
  Plaatsbepaling duikstek "Wemeldinge Tetjes" ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • "Wemeldinge, Steldijk 200m ten Oosten van de kruising met de Kokuitsweg."

Laatste update: 17 juli 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans