Strijenham ( 79 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Dieptekaartje

Bijna aan het einde van de Oosterschelde, in oostenlijke richting, ligt de duikplaats Strijenham. Hier staat ook een gemaal die het polderwater van Tholen in de Oosterschelde pompt. Vanaf de parkeerplaats is het nog even een stukje lopen in Oostenlijke richting tot de bocht in de dijk. Van daar uit kan het mooiste gedoken worden omdat de dijk hier het dichtst bij de vaargeul ligt. Op een diepte van zo'n 2 meter ligt een richel. Op sommige plaatsen, vooral naar het Oosten, kan deze richel wel 2 meter hoogteverschil uitmaken en op die plaatsen behoorlijk overhangen.

Flora & Fauna

Dit is bij uitzondering een plaats om op je gemak heel nauwlettend de kleine flora en fauna te onderzoeken. Ook als je geinteresseerd bent in wieren, dan kom je hier goed aan je trekken. De variatie in groen-, en bruin wieren is hier erg groot.
Opvallend ook, is dat hier een van de eerste waarnemingen is gedaan van het Wakame wier. Dit wier dat oorspronkelijk uit het verre oosten afkomstig is, wordt tegenwoordig langs de kust van Frankrijk gekweekt. Vandaaruit is het waarschijnlijk in onze richting opgerukt en heeft bij Strijenham als eerste een goede voedingsbodem gevonden.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

Duikplaats "Strijenham" ligt in het zuiden van het eiland Tholen

Vanuit het Noorden en Westen: via Rotterdam naar het Hellegatsplein. Bij het Hellegatsplein op de A29 blijven, richting Steenbergen. Bij Dinteloord stopt de snelweg en gaat over in de N259. Je blijft deze weg volgen langs Steenbergen richting Bergen op Zoom, tot een splitsing met de N286 richting Tholen. Hier ga je rechtsaf naar Tholen.

Vanuit het Zuiden: ga je richting Bergen op Zoom, via de A58. In Bergen op Zoom hou je de borden Steenbergen aan. Als de A58 stopt gaat hij over in de N259. Als je de borden Tholen blijft volgen kom je vanzelf op de N286.

De N286 loopt dwars door het dorp Tholen. Je blijft deze weg volgen richting Poortvliet. Ook bij de afslag met de N659 (richting Goes) blijf je rechtdoor rijden naar Poortvliet. In Poortvliet aangekomen kom je bij een rotonde, deze neem je voor de helft en blijft rechtdoor rijden richting Sint Maartensdijk. Echter zover kom je niet. Bij de tweede afslag na de rotonde ga je linksaf de Lange Zandweg in (hier staat ook een bord met Strijenham). De weg rijdt je helemaal uit tot je bij de dijk komt, hier is een dijkdoorgang die je echter niet neemt maar hier ga je rechtsaf. Nu kom je bij een volgende dijkdoorgang. Deze neem je wel en je rijdt nu op de Polderdijk. Aan het einde van deze weg kom je bij een gemaal en aan de linkerzijde is een parkeerterrein.

Vullen: Naast restaurant de Zeester bij Gorishoek is duikcentrum Blue Voyage Diving gevestigd, of Sub ocean in Steenbergen.


Coordinaten (MOO-165): x=68,5 y=393,3
   Getijdentabel Zierikzee
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:00    -0:00
Parkeer mogelijkheden: Goed
Afstand tot duikplaats: 300 m..
Diepte: -20 m.
Stroming: Zwak
Obstakels: Geen
Geschikt voor beginners: Ja
Geschikt voor groepen: Ja
Aanbevolen duikgetijde: HW & LW.
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: Lastig

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 800-12382
  Plaatsbepaling duikstek "Gemaal van Strijenham" ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • "Poortvliet/Strijenham, einde van de Polderdijk."

Laatste update: 13 februari 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans