Stavenisse ( 74/77 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Belangrijk!

Vanwege werkzaamheden aan de zeewering is het van 1 februari tot 15 oktober 2008 waarschijnlijk niet mogelijk op op deze plaats te duiken.

Voor meer informatie zie: projectbureau Zeeweringen.

Als je vanuit Stavenisse aan de rechterzijde van het havenkanaal naar de Oosterschelde rijdt, is er rechts van de haveningang een invaliden-vissteiger. Hier zijn ruime parkeermogelijkheden. Er is ook een boothelling waarlangs je als duiker heel comfortabel het water in kan.

Dieptekaartje

Als je bij de invaliden-vissteiger het water ingaat kun je het beste naar rechts uitzwemmen (bij de havenmonding vandaan). Buiten dat het verboden is om in de buurt van de haveningang te duiken, is het diepere en interessantere duikgebied ook meer naar het Oosten toe. Het is hier, in vergelijking met de populaire duikplaatsen van Schouwen-Duiveland, meestal erg rustig.

Flora & Fauna

Vanaf de vissteiger worden de begroeide basaltblokken nog regelmatig onderbroken door grote stukken zand en slib, maar een paar honderd meter meer naar rechts loopt de stenen helling bijna ononderbroken door tot meer dan 20 m. diepte. In het ondiepe gedeelte staan grote stukken Japansbesjeswier, heel mooi op gelijkmatige afstand uit elkaar, zodat het lijkt alsof je in een bos rondduikt. In de diepere gedeelten scharrelen enorm veel Botervisjes, Zwarte grondeltjes. en Puitaaltjes. Van de familie van de geleedpotigen zijn ook diverse vertegenwoordigers aanwezig, zoals de Heremiet kreeftjes samen met hun veel grotere familileden de Kreeften.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats Stavenisse ligt in het uiterste westelijke puntje van het eiland Tholen.

Vanuit de richting Rotterdam: over de A29 naar het Hellegatsplein. Bij het Hellegatsplein via de N59 richting Zierikzee. Midden op de Grevelingendam ga je linksaf via de N257 richting het Zeeuwse eiland Tholen. Deze weg loopt over de Philipsdam. Als je het eiland Tholen hebt bereikt kom je al snel bij een T-splitsing. Hier ga je rechtsaf. Al heel snel daarna komt er een afslag naar links. dit is de N656. Aan het einde van deze weg ga je rechtsaf richting Sint-Annaland (N658).

Vanuit het Oosten: richting Roosendaal. Bij Roosendaal over de N641 naar Steenbergen. Vervolgens over de N257 richting Sint-Philipsland. Als bij een splitsing de N257 naar rechts gaat, richting Zierikzee, blijf je rechtdoor rijden. Een klein stukje verder komt de splitsing met de N656 hier ga je linksaf. Aan het einde van deze weg ga je rechtsaf richting Sint-Annaland (N658).

Bij Sint-Annaland volg je de borden Stavenisse Als de N658 een paar kilometer na Sint-Annaland een bocht naar links heeft gemaakt neem je de 2e weg rechts, dit is de Tolweg. Bij een T-splitsing ga je links, dit is de Rijkebuurtweg, deze weg volg je tot aan de dijk. Dit is de duikstek die bekend is onder de naam "Quaak".

Als je nu langs de dijk blijft rijden, richting Stavenisse, kom je langs de duikplaats "Keetenweg". Als je helemaal doorrijdt tot aan het dorp, kan je via de aan de rechterzijde van het havenkanaal gelegen Veerweg doorrijden tot aan het water.

Vullen: Sinds duikcentrum Orka zijn deuren heeft gesloten Is R.S. Dive centre in Steenbergen, op een afstand van zo'n 25 km, het dichtste bij.


Coordinaten (MOO-156): x=59,3 y=401,7
Coordinaten (MOO-157): x=59,5 y=401,7
   Getijdentabel Wemeldinge
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:05    -0:05
Parkeer mogelijkheden: Goed
Afstand tot duikplaats: 50 m.
Diepte: -35
Stroming: Sterk
Obstakels: Geen
Geschikt voor beginners: ?
Geschikt voor groepen: Ja
Aanbevolen duikgetijde: LW.
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: Redelijkg
Aanbevolen duikgetijde: HW & LW

Laatste update: 8 maart 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans