Sint Annaland( 73 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Dit is de enige duikplaats aan de noordzijde van het eiland Tholen. Deze duikplaats ligt net aan de buitenkant van de haven van st. Annaland. Als je de auto in de haven hebt geparkeerd loop je ongeveer 200 m. langs de dijk tot deze een bocht maakt naar het westen. Hier kan je, bij hoogwater, eenvoudig het water in.


NIEUW!
Luchtfoto: Sint Annaland

Dieptekaartje

De duikplaats ligt halverwege de Krabbenkreek. Deze geul is betrekkelijk smal en niet erg diep, dus de hoeveelheid water die tijdens eb en vloed moet worden verplaatst is niet heel erg groot, toch kan het er behoorlijk stromen dus enige ervaring is vereist. Het is er niet heel erg diep en de onderwaterhelling loopt maar flauw af. De bodem is afwisselend begroeid en er zijn stukken kaal zand. Er staan ook een paar ijzeren hekjes, waarschijnlijk hier geplaatst zodat Sepia's hun eieren daaraan kwijt kunnen.

Flora & Fauna

Op sommige duikplaatsen waar de stroming gering is, heeft de begroeiing soms last van veel neergedwarreld vuil. Hier, bij st. Annaland is de begroeiing opvallend schoon. Misschien is de bodemgesteldheid van de Krabbenkreek wel zodanig dat dit achterwege blijft. Het zicht valt ook niet tegen. De begroeiing bestaat voor een groot gedeelte uit zakpijpen en sponzen. Zeeanjelieren zijn minder aanwezig, maar gek genoeg wel een aantal Zeedahlia's. Uiteraard leven er de nodige Krabben en Kreeften, sommige Kreeften zijn zelfs heel groot. Garnalen zijn ook goed vertegenwoordigd, vooral Waaiergarnaaltjes kom je overal tegen.

Hieronder staan de "eventuele" bijzondere waarnemingen die op deze duiklocatie zijn gedaan en gemeld aan de "SPUISLUIS" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats Sint Annaland ligt in het Noorden van het eiland Tholen

Vanuit de richting Rotterdam: over de A29 naar het Hellegatsplein. Bij het Hellegatsplein via de N59 richting Zierikzee. Midden op de Grevelingendam ga je linksaf via de N257 richting het Zeeuwse eiland Tholen. Deze weg loopt over de Philipsdam. Als je het eiland Tholen hebt bereikt kom je al snel bij een T-splitsing. Hier ga je rechtsaf. Al heel snel daarna komt er een afslag naar links. dit is de N656. Aan het einde van deze weg ga je rechtsaf richting Sint-Annaland (N658).

Vanuit het Oosten: richting Roosendaal. Bij Roosendaal over de N641 naar Steenbergen. Vervolgens over de N257 richting Sint-Philipsland. Als bij een splitsing de N257 naar rechts gaat, richting Zierikzee, blijf je rechtdoor rijden. Een klein stukje verder komt de splitsing met de N656 hier ga je linksaf. Aan het einde van deze weg ga je rechtsaf richting Sint-Annaland (N658).

Bij Sint-Annaland aangekomen ga je rechtdoor de Oude zeedijk op. Als je deze, ondanks een aantal slingers, blijft volgen kom je vanzelf bij de haven uit. Hier moet je proberen ergens je auto te parkeren. Parkeren bij het restaurant, aan het einde van de haven, is helaas al een tijdje niet meer mogelijk vanwege de overlast die door, minder sociale, duikers is veroorzaakt.

De duikplaats ligt nog 200 m. verder op de dijk.

Let op!! voor auto krakers.

Dichtstbijzijnde vulstation is duikcentrum Blue Voyage naast restaurant de Zeester bij de duikplaats Gorishoek


Coordinaten (MOO-162 ): x=----- y=-----
   Getijdentabel Wemeldinge
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:--    -0:--
Parkeer mogelijkheden: Goed
Kans op inbraak : klein
Afstand tot duikplaats: 200 m.
Diepte: -20 m.
Stroming: Redelijk
Obstakels: Hekjes
Geschikt voor beginners: Nee
Geschikt voor groepen: Ja
Aanbevolen duikgetijde: HW / LW.
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: Lastig

Laatste updat: 25 juni 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans