Scharendijke ( 16 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Tabel

In Scharendijke wordt het hele jaar volop gedoken. Belgen, Duitsers en Nederlanders gebruiken deze plaats voor hun opleidingen. Speciaal voor deze opleidingen zijn er 2 duikplateau's aangebracht op 9 en op 24 meter diepte.
Sinds het najaar van 2001 is er, speciaal voor de natuurliefhebbers, een kunstmatig rif geplaatst. Dit rif (het Kabbelaarsrif genoemd) bestaat uit zogenaamde "Reefballs". Dit zijn grote betonnen halve bollen met grote gaten. Het is de bedoeling dat zich op en in deze bollen allerlei levende organismen gaan vestigen. De eerste bewoners waren garnalen en aan de buitenzijde hadden zich al snel Zeepokken. en Zakpijpen gevestigd.
Na de eerste jaren kregen zij gezelschap van Geweisponzen. Inmiddels zijn ze voor voor het grootste gedeelte begroeid met allerlei levensvormen.

In 2008 is er behoorlijk geinvesteerd en hoef je niet meer via een modderpaadje, maar lopen er prachtige bruggen en steigers tot aan het water.

Voor MOO waarnemers is het belangrijk om te weten dat het Kabbelaarsrif een eigen MOO nummer heeft, namelijk NR. 256.

Dieptekaartje

In de haven staat het duikcentrum de Kabbelaar (mede initiatief nemer van het Reefball project) dit centrum biedt veel facaliteiten zoals; vulstation, duikwinkel, restaurant men kan er zelfs overnachten. Parkeren kan het beste op de kade van de haven. Meteen achter de dijk bij de haven tussen de twee strekdammetjes is de duikplek. Vanaf de kant naar rechts wordt het dieper. Hier ligt waarschijnlijk het diepste punt van de Grevelingen op zo'n -45 m. Dit gaat richting haveningang, dus .... be carefull.

Scharendijke wrakje Wierzone Scharendijke wrakje Scharendijke wrakje zeester

Flora & Fauna

Sinds Rijkswaterstaat heeft besloten om het hele jaar door de grevelingen van vers zeewater te voorzien is het zicht erg wisselend. het varieert van 1 tot 9 meter. Wel is de varieteit van het onderwaterleven sindsdien groter geworden. Op de vele stenen en betonnen blokken van de sterkdammetjes is veel begroeiing te vinden zoals: Weduwroos anemoontjes, Knotszakpijp en Geweispons. Uiteraard zijn hier krabben en zeesterren te vinden, maar ook komen hier Botervisjes en Steenbolken voor.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

----------- 00-00-200- --------

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

Scharendijke ligt op Schouwen-Duiveland vlakbij de Brouwersdam

Vanuit de richting Rotterdam heb je twee mogelijkheden: via Zierikzee of via Goeree-Overvlakkee over de Brouwersdam. Het ligt aan de drukte welke route het snelste is.

Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts.

Als je via Zierikzee reist, over de N59, Na Zierikzee richting Burgh-Haamstede tot de splitsing met de N57, Daar ga je over de N57 richting Scharendijke. Onder aan de afslag Scharendijke ga je rechtdoor, daarna eerste rechts.

Deze weg helemaal uitrijden. Bij een splitsing hou je rechts, zodat je langs de dijk blijft rijden. Doorrijden tot je het bordje haven ziet. Hier maak je een bocht van 180 graden en rijd je de kade van de haven op. Aan het einde is het duikcentrum en vulstation de Kabbelaar.

Algemene toeristische informatie over Scharendijke vind je op www.scharendijke.com en http://www.scharendijkeaanzee.nl/

Let op!! Vanwege het grote aantal duikers dat van deze duikplaats gebruik maakt op drukke dagen, is hier de kans op auto inbraak niet erg groot. Echter buiten het seizoen is het hier 's avonds ook niet veilig! Dus blijf waakzaam.

Coordinaten (MOO108): 48,40 / 417,90
Coordinaten (MOO109): 48,50 / 418,00
Parkeer mogelijkheden: goed (maar betaald)
Kans op inbraak : Klein
Diepte: -45
Afstand tot duikplaats: 200 m.
Geschikt voor beginners: Ja
Geschikt voor groepen: Ja
Obstakels: Wrakje, rifballs en platformen
Vulstations: Kabbelaar (ook kluisjes)
Grevelingen

    Noodnummers in het geval van calamiteiten:
  • Algemeen noodnummer: 112
  • Politie Zeeland: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220
  • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
    Plaatsbepaling duikstek Scharendijke ten behoeve van de hulpdiensten (112)
  • Duikplaats 16 "Haven Scharendijke".

Laatste update: 21 oktober 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans