Roompot ( 48 )
Anna Friso
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

De naam Roompot is ontleent aan de stroomgeul die Noordelijk langs bijna geheel Noord Beveland loopt. Op nog geen kilometer van de plaats waar de stormvloedkering Noord Beveland raakt ligt de duikplaats die Roompot wordt genoemd.

Duikverbod
Waarschijnlijk is duiken hier al langere tijd verboden, maar werd het gedoogd. Sinds de laatste tijd wordt er echter streng op toegezien dat het verbod wordt toegepast, daarom wordt het afgeraden om hier te duiken.
NIEUW!
Luchtfoto: Roompot

Dieptekaartje

Op het parkeerterrein is de dam goed te zien. Vanaf de dam zelf is het lastig om tewater te gaan. Beter is het om aan de rechterzijde, aan de voet van de dam, het water te betreden. Aangeraden wordt om niet te vroeg het water in te gaan, maar slechts kort voor de kentering. Dit in verband met de stroming richting stormvloedkering. Dit geldt dan voor laagwater. Bij hoogwater kan je hier beter helemaal niet duiken.

Het stortsteen van de dam loopt in Noord/Oostelijke richting door, maar aan de Westelijke zijde zijn ook nog, her en der verspreid, stukken met stortsteen te vinden. Verder naar het Oosten is het redelijk zanderig. Het stortsteen loopt tot zo'n 20m. diepte door.

Flora & Fauna

Bij de eerste informatie die ik kreeg over deze duikplaats werd vermeld dat er erg veel Zeesterren zouden zitten. Ik ging er meteen vanuit dat de informant Brokkelsterren bedoelde. Echter onderwater bleek meteen dat het om Gewone zeesterren ging. Nergens in de Oosterschelde heb ik ooit zoveel Gewone zeesterren bij elkaar gezien. Misschien door de invloed van de Noordzee, maar waarschijnlijker de grote hoeveelheden kleine Mosselen, waar de Zeesterren gek op zijn.
Verder zie je hier ook veel Slangsterren, grote scholen met Steenbolken, Broodsponzen, Pitvissen en diverse Naaktslakken. Over het algemeen is de invloed van de Noorzee onderwater duidelijk aanwezig.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Doto hydrallmaniae, de 50ste Nederlandse zeenaaktslaksoort 04-02-2007 Peter H. van Bragt

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats "Roompot" ligt in het Westen van Noord-Beveland

Vanaf het Noorden: kan je zowel over de Zeelandbrug als over de Stormvloedkering naar Nrd. Beveland. Vanaf de Stormvloedkering ga je bij de eerste stoplichten rechtsaf (Banjaard) en via de parallel weg weer terug richting Stormvloedkering.

Vanaf de Zeelandbrug neem je de afslag met de N225 richting Kamperland. Bij de kruising met de N57 (Stormvloedkering/Middelburg) ga je rechtdoor de kruising over (Banjaard) om vervolgens meteen rechtsaf parallel langs de N57 richting Stormvloedkering te rijden.

Vanuit het Oosten: via Bergen op Zoom richting Middelburg over de A58. Bij Goes pak je de A256 richting Zierikzee, tot de kruising met de N225. Daar ga je richting Kamperland / Doesburg. Bij de kruising met de N57 (Stormvloedkering/Middelburg) ga je rechtdoor de kruising over (Banjaard) om vervolgens meteen rechtaf parallel langs de N57 richting Stormvloedkering te rijden.

Vanuit het Zuiden en Belgie: kan je tegenwoordig via de tunnel onder de Westerschelde. Deze sluit aan op de A58 en daar ga je richting Goes. Bij Goes pak je de A256 richting Zierikzee, tot de kruising met de N225. Daar ga je richting Kamperland / Doesburg. Bij de kruising met de N57 (Stormvloedkering/Middelburg) ga je rechtdoor de kruising over (Banjaard) om vervolgens meteen rechtsaf parallel langs de N57 richting Stormvloedkering te rijden.

Via de parallelweg ga je door tot een viaduct rechts onder de weg door. Dit is de Jacobaweg. Je rijdt onder het viaduct door tot vlak voor de camping (Anna Friso). Hier ga je linksaf een doodlopende weg in. Aan het einde van deze weg is links een parkeerterrein.

Dichtstbijzijnde vulstation is duikcentrum Goes diving Opril Westwal 2a
Coordinaten (MOO-? ):----------------
   Getijdentabel Wemeldinge
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:20    -0:10
Parkeer mogelijkheden: Uitstekend
Afstand tot duikplaats: 150 m.
Diepte: -40
Stroming: Sterk
Obstakels: geen
Te water gaan bij vloed: Sterk afgeraden
Te water gaan bij eb: eenvoudig
Aanbevolen duikgetijde:LW

Laatste update: 5 januari 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans