Preekhil ( 21 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Tabel

Dieptekaartje

De plek Preekhill ligt op Goerree-Overflakke en dus aan de noordzijde van de Grevelingen Het is genoemd naar het riante huis (met riant uitzicht over het Grevelingenmeer) dat bij de Brouwersdam ligt. Het nadeel van deze plek is dat het vanaf de auto wel even een stukje lopen is tot aan de duikplek. Het voordeel is dat het er altijd lekker rustig is en dat er redelijk ongerepte natuur te vinden is. Let wel op, dat het redelijk lastig is om het water te betreden vanwege de gladde of met scherpe Oesters begroeide stenen! Eenmaal in het water kan je snel afzakken tot meer dan 20 meter, maar "het" gebeurt uiteraard boven deze 20 meter. Na afloop van de duik weer een lekker wandelingetje terug naar de auto om warm te worden.

Flora & Fauna

Er zijn omstandigheden dat het zicht onderwater aan de Zuidzijde van de Grevelingen slecht is, terwijl het dan bij Preekhill, aan de Noordzijde, op het zelfde moment prima is. Het kan ook zijn, bij harde wind, dat er zelfs een een behoorlijke stroming staat die je in de Grevelingen niet zo snel zou verwachten. Het heldere water en deze stroming zijn mede verantwoordelijk voor een uitbundige begroeiing die je hier kunt vinden. Zeeanjelieren, Doorzichtige zakpijp, maar ook krabben en Gewone zeesterren zijn in grote getalen aanwezig. Een enkel Botervisjes of een Zwarte grondel heeft hier een plekje gevonden tussen de stenen. In het voorjaar zijn hier vaak Grote vlokslakken te zien. Deze naaktslakken zijn dan overal drukdoende bezig met het leggen van eitjes, die ze als slingers aan elk plantje en steentje hangen.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

----------- 00-00-200- --------

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

Preekhil (of de Val) ligt op het eiland Goeree-Overflakkee

Vanuit Rotterdam richting Europoort. Vervolgens richting Hellevoetsluis, via de N57. Hier wordt al Zierikzee aangegeven. Na de Haringvlietdam richting Goedereede en Ouddorp. Na Ouddorp zie je aan de linkerzijde de Grevelingen al liggen. Bij de volgende kruising ga je naar links (Noordzee-stranden). Na ongeveer 100 m. ga je weer links. Je rijdt nu parallel aan de N57 weer terug richting Ouddorp. Blijf deze weg volgen tot hij dood loopt op een grasveldje. Je kan hier parkeren. Aan het einde van het grasveldje is een hek, ga hier doorheen en loop, over de dijk, richting Grevelingen.

Let wel op!! Geen waardevolle spullen achterlaten in de auto, deze plaats is erg gevoelig is voor auto inbraken.
Coordinaten (MOO-103): x=53,4 y=423,8
Parkeer mogelijkheden: Goed
Kans op inbraak : Zeer groot
Diepte: -22
Afstand tot duikplaats: 500 m.
Geschikt voor beginners: Ja
Geschikt voor groepen: Ja
Obstakels: Geen Te water gaan: lastig
Vulstations: Kabbelaar (ook kluisjes)
Grevelingen

    Noodnummers in het geval van calamiteiten:
  • Algemeen noodnummer: 112
  • Politie Zeeland: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220
  • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
    Plaatsbepaling duikstek Preekhil ten behoeve van de hulpdiensten (112)
  • Duikplaats 21 "Einde van de Preekhillaan"

Laatste update: 23 oktober 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans