Plompetoren ( 44 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Dieptekaartje

De duikstek Plompetoren is genoemd naar de nog overgebleven toren van het in zee verdwenen dorp Koudekerke.

Meer informatie: Plompetoren.nl

Als je vanaf de grote parkeerplaats bij de toren wilt duiken, moet je eerst een ondiep stuk oversteken voordat je bij de vaargeul komt. Vanaf de parkeerstrook langs het water (meer naar het westen) ligt het diepere gedeelte dichter bij de kant.
Omdat er hier over een groot gedeelte een weg loopt vlak langs het water is deze duikplaats ook zeer geschikt voor een driftduik.

Flora & Fauna

Veel duikers hebben met de duikplaats Plompe toren een soort haat liefde verhouding. Vaak is het zicht zo slecht dat duikers zich afvragen, wat ze daar in godsnaam aan het doen zijn, maar tijdens die spaarzame momenten dat je wel goed zicht hebt is het hier zeldzaam mooi.
Vooral de afwisseling van landschap en de begroeiing is hier enorm. Vanaf de kant kom je vrijwel meteen op een gedeelte dat bezaaid is met stenen die geheel bedekt zijn met Oesters. Iets dieper afgewisseld met stenen die begroeid zijn met Zeeanjelieren, of met gedeelten die zo bedekt zijn met brokkelsterren dat het wel een levend tapijt lijkt. Als je nog weer dieper gaat, beneden de 20 meter, wijzigt de begroeiing weer geheel en kom je meer zeldzamere dieren tegen zoals Waaierkokerwormen, Dodemansduim en zelf Zeedahlia’s. De diepste delen van deze duikstek lijkt op meer op de bodem van de Noordzee dan op die van de Oosterschelde. Op de licht gegolfde zandbodem zie je hier af en toe een Slangster die zich opmerkelijk snel kan verplaatsen. Als je geluk hebt kun je hier ook tegen een mooi begroeid flink uit de kluiten gewassen anker aan zwemmen. Kortom hier is goed te merken dat deze duikplaats vrij westelijk is gelegen en dus meer onder de invloed ligt van de Noordzee. Veel diersoorten zijn hier talrijker en soms ook groter dan bij de meer oostelijke gelegen duikplaatsen.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats Plompe-toren ligt in het Zuid/Oosten van Schouwen-Duivenland niet ver bij Burgh-Haamstede vandaan.

Vanaf het Noorden over de N59 richting Zierikzee. Daarna, nog steeds over de N59, richting Burgh-Haamstede.

Vanuit het Zuiden: over de Zeelandbrug richting Zierikzee, tot de splitsing met de N59 richting Burg-Haamstede.

Na een splitsing gaat de weg over in de N57, deze blijven volgen in de richting Burgh-Haamstede. Al na een paar honderd meter, nog voor het BP station, de eerste weg links (Stolpweg). Deze weg loopt na een paar honderd meter evenwijdig langs het water van de Oosterschelde. Al snel is aan de rechterzijde de "plompetoren" te zien. Bij deze toren is een grote parkeerplaats, maar het beste is om nog zo'n 2 a. 300 meter door te rijden en daar het water in te gaan, omdat de geul dan dichter langs de kant ligt.

Let op!! Omdat je hier de auto parkeert vlak langs een doorgaande weg is de kans op een auto inbraak misschien iets minder. Echter buiten het seizoen is het hier overdag en 's avonds ook niet veilig! Dus blijf waakzaam voor auto krakers.

Dichtstbijzijnde vulstation is duikcentrum De Witte boulevard

Coordinaten (MOO-131): 43,30 / 411,40
      Getijdentabel Zierikzee
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:25    -0:20
Parkeer mogelijkheden: Zeer goed
Kans op inbraak : Redelijk
Afstand tot duikplaats: 20 m.
Diepte: -35
Stroming: Sterk
Obstakels: Geen
Geschikt voor beginners: Nee
Geschikt voor groepen: Ja
Aanbevolen duikgetijde: HW & LW.
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: lastig

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
  Plaatsbepaling duikstek Plompetoren ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • Duikplaats 44 "Parkeerstrook aan Plompetorenweg".

Laatste update: 13 februari 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans