Oesterdam ( 81 )
Bergse diepsluis
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

"Oesterdam", ook wel Bergse diepsluis genoemd.
Met de Oesterdam wordt een stukje Oosterschelde afgeschermd en heeft zich een waterweg gevormd, zodat binnenvaartschepen geen last hebben van het tij, als zij tussen Rotterdam en Antwerpen moeten varen. Op de dam bevindt zich een sluizencomplex (Bergse diepsluis) dat toegang geeft tot dat kanaal.


Vlakbij deze dam bevindt zich de meest Oostenlijke duikplaats van de Oosterschelde. Vanwege de ligging heb je hier nauwelijks last van stroming en is daarom dan ook buitengewoon geschikt voor beginners. Veel begroeiing is er niet, maar soms kan je toch een mooi begroeid object zoals een oude paal vinden. Op een diepte van ongeveer 7 meter (HW) ligt een platform, deze is vooral aan de zijkant mooi begroeid met o.a. Doorschijnende zakpijpen.

In de zomer van 2007 is de dijk door Rijkswaterstaat onderhanden genomen. Voor duikers is er in het talud aan de waterzijde een trap gekomen die het te water gaan, bij laag water, een stuk eenvoudiger maakt. Doordat er onderwater ook een gedeelte uit nieuwe stenen bestaat zijn er op deze plek Driekantige kalkkokerwormen waargenomen. Deze wormen hebben een soort pioniersfunctie en hebben grote voorkeur voor kale oppervlakten.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Placida dendritica 19-12-2007 Stefan Verheyen

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats Oesterdam ligt in het zuiden van het eiland Tholen

Vanuit het Noorden en Westen: via Rotterdam naar het Hellegatsplein. Bij het Hellegatsplein op de A29 blijven, richting Steenbergen. Bij Dinteloord stopt de snelweg en gaat over in de N259. Je blijft deze weg volgen langs Steenbergen richting Bergen op Zoom, tot een splitsing met de N286 richting Tholen. Hier ga je rechtsaf naar Tholen.

Vanuit het Zuiden: ga je richting Bergen op Zoom, via de A58. In Bergen op Zoom hou je de borden Steenbergen aan. Als de A58 stopt gaat hij over in de N259. Als je de borden Tholen blijft volgen kom je vanzelf op de N286.

De N286 loopt dwars door het dorp Tholen. Je blijft deze weg volgen richting Poortvliet, tot de splitsing met de N659 richting Goes. Deze weg ga je in, tot er na en paar kilometer aan de rechter zijde een ventweg verschijnt. Bij de eerste mogelijkheid om op de ventweg te komen ga je rechts en vervolgens gelijk weer rechts, zodat je heel even een stukje terug rijdt (Gortzakweg). Nu neem je de eerste weg links, dit is de Veerweg. Je rijdt de Veerweg uit tot de Zeedijk, hier splitst de weg zich. Je kan zowel rechts als links de auto parkeren. Over de dijk is de duikplaats.

Vullen: Naast restaurant de Zeester bij Gorishoek is duikcentrum Blue Voyage Diving gevestigd, of Sub ocean in Steenbergen.


Coordinaten (MOO-166 ): x=70,6 y=392,6
   Getijdentabel Zierikzee
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:45    -0:20
Parkeer mogelijkheden: Redelijk
Afstand tot duikplaats: 100 m.
Diepte: -16
Stroming: Weinig
Obstakels: Geen
Geschikt voor beginners: Ja
Geschikt voor groepen: Ja
Aanbevolen duikgetijde: HW / LW
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: Redelijk

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 800-12382
  Plaatsbepaling duikstek Berghse Diepsluis ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • "Tholen, Oesterdam (N659), afslaan ter hoogte van kilometerpaal 11.2, parkeerplaats aan de Veerweg."

Laatste update: 13 februari 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans