Neeltje Jans ( 47 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Op het werkeiland Neeltje-Jans, midden op de stormvloedkering, staat nog een reservepijler. De pijler bevindt zich nog op de plaats waar hij is gebouwd. Alle pijlers werden geconstrueerd binnen een omdijkt terrein. Toen de pijlers waren afgebouwd, werden de dijken doorgestoken, zodat ze onderwater kwamen te staan. Met een speciaal daarvoor gebouwd schip werden ze daarna n voor n opgehesen en naar de uiteindelijke bestemming gesleept. De in het bassin achtergebleven pijler is inmiddels een toeristische attractie geworden.

Dieptekaartje

Volgens de laatste berichten is duiken bij de pijler op dit moment niet mogelijk. Of er in de toekomst wel weer toestemming zal worden verleent is nog onduidelijk.
Zeker is, dat er toestemming moet worden verkregen van Rijkswaterstaat. Op dit moment betaan er plannen om in de pijler een soort permanente tentoonstelling te maken. Dit plan en het feit dat er vanuit deze haven afvaarten plaatsvinden met toeristen maken het erg onzeker of deze plaats ooit weer geschikt zal zijn voor de duiksport.

Flora & Fauna

Onderwater hebben flora & fauna gebruik genomen van het enorme betonnen onderstel van de pijler. Veel stroming is hier niet, maar net als bij de Zeelandbrug, zijn rechtop staande objecten altijd uitbundig begroeid met o.a Zakpijpen, Geweispons en Oesters. Deze levensvormen hebben het beton inmiddels volledig overwoekerd.

Hieronder staan de "eventuele" bijzondere waarnemingen die op deze duiklocatie zijn gedaan en gemeld aan de "SPUISLUIS" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.


De duikplaats Neeltje-Jans ligt midden op de stormvloedkering, tussen de Zeeuwse eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland

Als je vanuit Schouwen-Duiveland komt
Vanaf Zierikzee over de N59 richting Burg-Haamstede. Dan via de N59 richting Vlissingen volgen enje komt vanzelf op de weg die over de stormvloedkering loopt. Halverwege geven borden aan waar je de auto kunt parkeren om een bezoek te brengen aan het werkeiland Neeltje Jans.

Vanuit het Zuiden en Belgie
Via de A58 richting Goes. Bij Goes neem je de N256 richting Zierikzee. Na de sluizen over het Veersemeer kom je in Noord-Beveland. Niet lang na de sluizen komt de kruising met de N255, deze neem je richting Kamperland /Wissenkerke. Nu alsmaar rechtdoor rijden tot de afslag naar de Stormvloedkering. Halverwege geven borden aan waar je de auto kunt parkeren om een bezoek te brengen aan het werkeiland Neeltje Jans.
Coordinaten (MOO-263): x=---- y=----
   Getijdentabel Wemeldinge
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Laatste update: 29 februari 2003
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans