Wemeldinge-Linda ( 70 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Tussen "het kanaal door Zuid-Beveland" en de haven van Wemeldinge ligt een soort schiereiland dat voor het grootste gedeelte wordt bezet door de camping Linda. Achter de camping op het Oostenlijke havenhoofd ligt de duikplaats Linda of zoals sommige Belgen zeggen Wemeldinge-Sas.

Dieptekaartje

De beste plaats om het water in te gaan is, bijna aan het einde van het havenhoofd, aan de rechter zijde. Vooral rondom het havenhoofd liggen begroeide basaltblokken. Bij laagwater kan je een klein dammetje zien liggen in het verlengde van de pier, dat bij laagwater, net boven water uitsteekt. Dit dammetje is een erg geliefde plek voor vissers. Rondom dit dammetje is het erg mooi. Ga niet teveel naar het Oosten, want daar vind je alleen maar zand, of je zou een bezoekje moeten willen brengen aan het wrakje van de "Inconnu". Voor het wrak moet je vanaf het punt, waar de steensoort op de dijk veranderd, een koers uitzwemmen van 60 graden, naar een diepte van zo'n 25 meter.

Flora & Fauna

Wat de flora en fauna betreft, kan je hier soms heel bijzondere dingen aantreffen. Dat komt doordat deze plaats dicht bij de haven van Yerseke ligt. Voor de haven van Yerseke liggen zogenaamde mosselpercelen, dit zijn stukken bodem waar de, uit de Noordzee (of nog verder), gevangen mosselen over de bodem worden verspreid totdat ze geschikt zijn voor consumptie. Met deze mosselen komen soms andere organismen mee. Deze dieren leven hier soms een korte periode, maar het komt ook voor dat ze zich hier prima kunnen handhaven. Daarom is het vaak zo, dat waarnemingen van, voor Zeeland nieuwe dieren (zoals de zeldzame kolonie vormende zakpijpsoort Botrylloides leachi op de foto), uit deze omgeving komen.

Hieronder staan de "eventuele" bijzondere waarnemingen die op deze duiklocatie zijn gedaan en gemeld aan de "SPUISLUIS" van de stichting Anemoon

Calimero Hermietkreeft Pagarinii calimero 08-06-2002 Ron Offermans

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.


Duikplaats "Linda" ligt in het Noorden van het Zeeuwse eiland Zuid-Beveland

Als je vanuit Schouwen-Duiveland komt ga je richting Goes. Via de Zeelandbrug kom je eerst in Noord-Beveland. Als je de weg blijft volgen (richting Goes), kom je al na een tiental kilometers via een brug over het sluizencomplex in Zuid-Beveland. Nog even door rijden tot de stoplichten. Bij de stoplichten linksaf over de Langestraat naar Wilhelminadorp. Dwars door het dorp heen de brug over en meteen rechtsaf. Borden Kattendijke volgen. Eerst door een bungalowpark naar een dijkweggetje, dat is de Kattendijksedijk. Als je deze dijk volgt kom je vanzelf op de dijk langs de Oosterschelde. Deze dijk afrijden tot in Wemeldinge.

Vanuit het Noorden Oosten en Belgie ga je richting Bergen op Zoom, om dan via de A58 richting Vlissingen te rijden. Dan neem je de afslag Kapelle (34). Je rijdt via de Biezelingsestraat het dorp in. Bij een t-splitsing ga je rechtsaf de Ooststraat in. Bij een rotonde ga je rechtdoor, over de N671 richting Wemeldinge. In Wemeldinge aangekomen ga je rechtsaf. Je rijdt dan vanzelf tegen de Boulevard aan, dit is de westzijde van de haven. Als je hier weer rechtsaf gaat, kan je, heel snel, al weer linksaf via de Bonzijweg naar de oostzijde van de haven. Daar aangekomen gelijk weer links, via de Oostenlijke kanaaldijk, richting Oosterschelde. Je rijdt langs de camping Linda door tot het einde van de weg. Hier moet je parkeren.

In het dorp Wemeldinge bevindt zich het duikcentrum Oktopussy.
Coordinaten (MOO-195): x=59,1 y=393,6
   Getijdentabel Zierikzee
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:00    -0:00
Parkeer mogelijkheden: Redelijk
Afstand tot duikplaats: 200 m..
Diepte: -25 m.
Stroming: Sterk
Obstakels: Wrakje
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb:Lastig
Aanbevolen duikgetijde: LW.

Laatste update: 17 juli 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans