Levensstrijd ( 34 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Dieptekaartje

Heb je eens geen behoefte aan een diepe spectaculaire duik, ga dan eens naar Levensstrijd. Je zal eerst een flink stuk moeten lopen, maar zelfs dan kun je niet dieper duiken dan max. 10 meter. Vanaf de havenmonding van Zierikzee, loopt hier een smalle geul tussen het vasteland en het Nunnenplaatje naar het Noorden. Het diepste is het nog richting havenmonding. Waarom al die moeite? Het is hier meestal minder druk dan bij de populaire duikplaatsen, zoals de Zeelandbrug en Zoetersbout en aangezien het wat in de luwte ligt van de stroming, is het een uitstekende plek voor beginnende Oosterschelde duikers.

Flora & Fauna

Vanaf de kant loopt de zanderige bodem langzaam af. Soms wordt deze zandvlakte onderbroken door uitbundig begroeide stenen. In het verleden zijn hier veel waarnemingen gedaan van Dodemansduimen en Zeedahlia's. Helaas zijn deze de laatste jaren bijna niet meer gezien. Wel, en dan natuurlijk vooral in het voorjaar, is de kans groot dat je een Sepia, of zelfs een Pijlinkvis tegenkomt. Dat komt omdat duikers hekjes onderwater hebben geplaatst, in de hoop dat Sepia's of Pijlinktvissen hier hun eitjes aan zullen bevestigen. Mocht je zo'n hekje tegenkomen, laat het dan gewoon staan.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

----------- 00-00-200- --------

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats Levensstrijd ligt in het midden van het eiland Schouwen-Duivenland, dichtbij Zierikzee.

Als je vanuit het Noorden komt via de Brouwersdam: Via de N57 en de N59 naar Zierikzee. Bij Zierikzee aangekomen neem je de eerste afslag het dorp in, dit is de Laan v. Sint Hilaire.

Vanuit het Zuiden en Oosten: Via de N59 naar Zierizee. Bij Zierikzee richting Burgh-Haamsteede, Nog voordat je Zierikzee hebt verlaten en nadat je aan de rechterzijde het Texaco tankstation bent voorbij gereden, neem je de laatste afslag Zierikzee in. Dat is de Laan v. Sint Hilaire.

de Laan v. Sint Hilaire blijf je volgen, na de kruising met de Scheldestraat/Weststraat. ga je de eerste weg rechts (dat is de Miereweg) en gelijk neem je de eerste weg links, het Eerste Weegje. Deze weg loopt op een gegeven moment langs de jachthaven, de weg heet hier dan ook de Havenweg. De eerste weg aan de rechterzijde (links is water) is de Weldamseweg, deze ga je in. Bij de dijk aangekomen zie je een grote parkeerplaats, de weg heet hier inmiddels Levensstrijdweg. Hier parkeren en de wandeling naar de duikplaats kan beginnen. het beste kan je eerst een stuk over de dijk richting havenmonding lopen.

Let op!! Op de grote parkeerplaats zijn al diverse auto's van duikers opengebroken.

Dichtstbijzijnde vulstations zijn het duikcentrum de Kabbelaar of duikcentrum de Grevelingen In Scharendijke, of de Vierbannen en Waterworld in respectiefelijk Ouwerkerk en Nieuwerkerk.


Coordinaten (MOO-141): x=51,3 y=406,2
   Getijdentabel Zierikzee
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:50    -0:25
Parkeer mogelijkheden: Goed
Kans op inbraak : z. groot
Afstand tot duikplaats:500 tot 1500 m.
Diepte: -10
Stroming: Zwak tot matig
Obstakels: Geen
Geschikt voor beginners: Ja
Geschikt voor groepen: Ja
Aanbevolen duikgetijde: HW.
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: lastig

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
  Plaatsbepaling duikstek Levenstrijd ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • Duikplaats 34 "pakeerplaats Levenstrijdweg".

Laatste update: 13 februari 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans