Kulkenol ( 33 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

De duikplaats Kulkenol bevindt zich aan het einde van een T-vormige strekdam. Aangezien het water hier richting vaargeul gedwongen wordt, staat er hier meestal een sterke stroming. De stenen van het dwars-gedeelte van de strekdam lopen tot diep onder water door. Vanwege deze twee omstandigheden is er een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden. "Helaas" is het niet zo'n populaire duikplaats. Dit komt met name door de moeilijke bereikbaarheid. Vanaf de Zeelandbrug moet je meer dan 1 km. lopen over de dijk, richting de havenmonding van Zierikzee. Daarna nog naar het einde van de strekdam. In de vakantie of in het weekend liggen hier ook vaak een aantal rubberbootjes.

Nog nooit heb ik tijdens een duik zoveel verschillende soorten naaktslakken gezien, als bij Kulkenol. Uiteraard was dit in het voorjaar toen de meeste hydroidpoliep soorten massaal de onderwater gelegen stenenhelling van de strekdam bevolkten.
Voor de meeste naaktslakken (waarvan de meeste heel kieskeurig zijn en niet zelden maar 1 soort Hydroidpoliep lusten) was er meer dan genoeg voedsel te vinden. Bovendien leven naakslakken slechts zolang als hun favoriete voedsel in voldoende mate aanwezig is. En dat was er bij Kulkenol. De Boompjes poliepen vormden hele wouden waar Boompjesslakken zich aan te goed deden. Millenium wratslakken waren al drukdoende met het leggen van eieren, net als de Slanke waaierslak . We zagen zelfs de zeldzame Facelina auriculata.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats Kulkenol ligt in het midden van het eiland Schouwen-Duiveland aan de Oosterschelde, vlakbij Zierikzee.

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is die van de duikplaats "de Zeelandbrug". Om daar te komen ga je over de N59 naar Zierikzee. Bij Zierikzee de borden volgen richting Vlissingen. Bij de eerste stoplichten rechtsaf de Julianastraat in. Daarna de 2e weg linksaf (deze straat heet het Groene Weegje) deze weg neemt een bocht naar rechts. Aan het einde is een T-splitsing, hier ga je linksaf de Straalweg in. Deze verandert even verder in een smalle boerenweg. Deze weg blijven volgen tot parkeerplaats onder de Zeelandbrug.

Pas op voor autokrakers!! Het parkeren onder de Zeelandbrug is riskant Bekend is dat hier herhaaldelijk auto's worden opengebroken.

Dichtstbijzijnde vulstation is duikcentrum Vierbannen of Waterworld

Coordinaten (MOO-142): 51,80 / 405,60
   Getijdentabel Zierikzee
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:50    -0:25
Parkeren: bij de Zeelandbrug
Kans op inbraak : z. groot
Afstand tot duikplaats: 1300 m.
Diepte: -35
Stroming: sterk
Obstakels: haveningang Zierikzee
Geschikt voor beginners: Nee
Geschikt voor groepen: Nee
Aanbevolen duikgetijde: LW.
Te water gaan bij vloed: niet mogelijk
Te water gaan bij eb: lastig

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
  Plaatsbepaling duikstek Kulkenol ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • Duikplaats 33 "Parkeerplaats Zeelandbrug Galgelaantje 400m West".

Laatste update: 13 februari 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans