Koepeltje ( 17 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Tabel

De duikplaats het Koepeltje ligt ten oosten van een haventje en een recreatiestrandje. Om er te komen kun je hier vanaf de brouwersdam of via een lange trap over een duin lopen. Sinds 2008 loopt er vanaf het strandje een steiger zodat je niet meer een heel stuk door het water heen hoeft te waden.

Op deze duikplaats is, aan het eind van de steiger, een lift geplaatst voor minder valide duikers. Dit is uiteraard een lofrijk initiatief. Helaas zijn er nogal wat problemen en werkt het nog alle behalve feilloos. Controleer daarom eerst of hij werkt voordat je aan de onderneming begint om met minder valide buddy's van de lift gebruik te maken. Dit voorkomt een hoop teleurstellingen

Dieptekaartje

Het Koepeltje is een duikstek die erg geschikt is voor beginnende duikers. Hoewel het risico bestaat dat er een aantal aspirant duikers, na het betreden van de lange trappen, aan een andere hobby zullen gaan denken.
Via steiger kun je hier heel geleidelijk afdalen en de stenen helling richting oost volgen. Als je hier dieper wilt duiken zal je een heel eind Noord/Oost moeten zwemmen.

Koepeltje garnalen Koepeltje gehoorndeslijmvis Koepeltje zeester Wierzone
Flora & Fauna

Deze duikplaats is de meest westelijke van de Grevelingen en ligt het dichtst bij de spuisluis van de Brouwersdam. De invloed van die spuisluis, die er voor zorgt dat er bij hoogwater vers Noordzeewater in de Grevelingen vloeit, is hier duidelijk merkbaar. Als er nieuwe levensvormen in de Grevelingen worden ontdekt, is dat regelmatig hier bij het Koepeltje. Zo is hier de van Gehoornde slijmvis gesignaleerd , maar ook heel veel verschillende soorten platvissen en vrijzwemmende vissoorten kan je hier tegenkomen. In de winter hebben een aantal vissoorten ook een bepaalde voorkeur voor het water rond het Koepeltje om hun eieren af te zetten. Zo zijn hier veel nesten van Zeedonderpadden, maar ook eieren van de veel zeldzamere van Slakdolf gezien.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

----------- 00-00-200- --------

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

Het Koepeltje ligt op Schouwen-Duiveland vlakbij de Brouwersdam

Vanuit de richting Rotterdam heb je twee mogelijkheden: via Zierikzee of via Goeree-Overvlakkee over de Brouwersdam. Het ligt aan de drukte welke route het snelste is.

Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts.

Als je via Zierikzee reist, over de N59, Na Zierikzee richting Burgh-Haamstede tot de splitsing met de N57, Daar ga je over de N57 richting Scharendijke. Onder aan de afslag Scharendijke ga je rechtdoor, daarna eerste rechts.

Deze weg helemaal uitrijden. Bij een splitsing ga je linksaf de Rampweg op. Aan de rechterzijde bevindt zich nu de dijk waarachter de Grevelingen ligt. Ongeveer 200 meter doorrijden tot je aan je rechterzijde een parkeerplaats met een snackbar ziet. Hier kan je parkeren.

Het is ook mogelijk om bij het restaurant "het Dolfijntje" te parkeren bij de parallelweg op de Brouwersdam.
Let op!! i.v.m. inbraak van auto's is het veiliger om zo dicht mogelijk bij het restaurant te parkeren.

Coordinaten (MOO-106): 47,50 / 418,00
Coordinaten (MOO-107): 47,80 / 417,90
Parkeer mogelijkheden: Goed
Kans op inbraak : Redelijk
Diepte: -20
Afstand tot duikplaats: 150 m. (+steile trap)
Geschikt voor beginners: Ja
Geschikt voor groepen: Ja
Obstakels: Geen
Vulstations: Kabbelaar (ook kluisjes)
Grevelingen

    Noodnummers in het geval van calamiteiten:
  • Algemeen noodnummer: 112
  • Politie Zeeland: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220
  • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
    Plaatsbepaling duikstek het Koepeltje ten behoeve van de hulpdiensten (112)
  • Duikplaats 17 "Rampweg ten oosten van de Brouwersdam."

Laatste update: 21 oktober 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans