Kistersnol ( 36 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Dieptekaartje

Kistersnol wordt ook wel Borredamme genoemd naar het verdronken dorp Borredamme. Nu is er nog een boerderij met die naam. Van het dorp zelf is onderwater niet veel meer te vinden.

De duikplaats ligt aan het einde van het dijkgedeelte dat rechts vanaf de parkeerplaats weer richting Oosterschelde buigt. Op deze plek ligt nog een klein golfbrekertje naar het Oosten. Je kan hier rechtstreeks de Oosterschelde in of aan de binnenzijde van het golfbrekertje over een soort schelpenhelling te water. Vanaf de binnenzijde tot de kant is het heel ondiep, maar vanaf de punt van het kleine golfbrekertje richting Oosterschelde loopt het steil af naar zo'n 25 m. diepte.

Flora & Fauna

Het biologische leven is hier overdadig. Vrijwel de hele bodem is bedekt met levende Oesters, daartussen huizen talloze geleedpotigen zoals Galathea's, Ruige krabbetjes, Strandkrabben , Kreeften en diverse soorten garnalen. Op de spaarzame plaatsen waar nog wat kale bodem tussen de Oesters zit, hebben Palingen kans gezien zich in te graven. Op de ondiepe gedeeltes zie je kleine Lipvissen, die de laatste jaren steeds talrijker worden in de Oosterschelde.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats Kistersnol ligt in het midden van het eiland Schouwen-Duivenland, dichtbij Zierikzee.

Vanuit het Noorden via de Brouwersdam: Via de N57 en de N59 naar Zierikzee. Bij Zierikzee aangekomen neem je de eerste afslag het dorp in, dit is de Laan v. Sint Hilaire.

Vanuit het Zuiden en Oosten: Via de N59 naar Zierizee. Bij Zierikzee richting Burgh-Haamsteede, maar nog voordat je Zierikzee hebt verlaten en nadat je aan de rechterzijde het Texaco tankstation bent voorbij gereden, neem je de laatste afslag Zierikzee in. Dat is de Laan v. Sint Hilaire.

Als je de Laan van Sint Hilaire inrijdt krijg je al heel snel rechts de Boerenweg. Deze kan je niet inrijden dus neem je de volgende weg rechts, dat is de Haringvlietstraat. Deze ga je in en rijdt deze af tot de Grevelingenstraat. Bij de Grevelingenstraat ga je rechts tot je weer bij de Boerenweg komt, hier ga je linksaf. De Boerenweg rijdt je helemaal af tot je aan het einde van de weg bij de dijk komt. Hier is een parkeergelegenheid.

Als je bovenop de dijk staat zie je dat de dijk rechts naar het Zuiden wijkt en een heel stuk verder weer terug wijkt naar het Noorden. Daar waar de dijk weer naar het Noorden wijkt is de duikplaats Kistersnol.

Let op!! Deze duikplaats is niet echt populair bij veel duikers, dus auto krakers zullen hier ook wel niet zoveel komen als bij de populaire duikstekken. Toch is het bij dit soort afgelegen parkeerplaatsen altijd link om je auto onbeheerd achter te laten.

Dichtstbijzijnde vulstations zijn het duikcentrum de Kabbelaar of duikcentrum de Grevelingen In Scharendijke


Coordinaten (MOO-139 ): x=50,8 / y=408,7
   Getijdentabel Zierikzee
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:50    -0:25
Parkeer mogelijkheden: Redelijk
Kans op inbraak : groot
Afstand tot duikplaats: 400 m.
Diepte: -25
Stroming: Krachtig
Obstakels: Overblijfselen Borredamme
Te water gaan bij vloed: Makkelijk
Te water gaan bij eb: Makkelijk
Aanbevolen duikgetijde:---

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
  Plaatsbepaling duikstek Kistersnol ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • Duikplaats 36 "einde boerenweg".

Laatste update: 13 februari 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans