Katshoek ( 57 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Kats is een klein haventje vlakbij de plek waar de Zeelandbrug met Noord-Beveland is verbonden. Bij de haven van Kats liggen 2 duikplaatsen, maar een stukje verder het dorp weer uit ligt de duikstek "Katshoek"


Als er n duikplaats is in Zeeland die je doet geloven dat je op een tropisch rif duikt, dan is het wel Katshoek. Niet eens vanwege de begroeiing, hoewel die hier zeker heel weldadig is, maar meer nog vanwege de ligging. Als je bij het water aankomt zie je, bij laag water, een stukje uit de kust wat stenen bovenwater uitsteken (rifdak). Om daar te komen, moet je eerst een stuk water oversteken (lagune). De binnenzijde (binnenrif) van deze heuvel is prachtig begroeid en er wonen ontzettend veel Kreeften. Deze zijde van de hevel loopt door tot een diepte van 13 meter. Als je over de heuvel heen zwemt, kan je aan de andere zijde (buitenrif) naar veel grotere diepten, maar je merkt meteen dat je nu duikt buiten de betrekkelijke bescherming van de binnenzijde, want de stroming is hier aanmerkelijk groter.

De flora en fauna van Katshoek is net zo gevarieerd als de duikstek zelf. Aan de buitenzijde waar een sterke stroming staat vind je veel Zeeanjelieren en Brokkelsterren, het is hier zelfs mogelijk om een Zeedahlia te vinden. Aan de binnenzijde heb ik naast ontzettend veel Kreeften ook een Spinkrab gezien. Het is dat hij zich ging verplaatsen, anders had ik hem vanwege zijn camouflage nooit gezien, Opmerkelijk was hier ook het aantal Paarse buisjessponsen.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats Katshaven ligt op Noord-Beveland, vlakbij de Zeelandbrug.

Vanuit de richting Rotterdam over de A29 naar het Hellegatsplein. Bij het Hellegatsplein via de N59 richting Zierikzee. Vlak voor Zierikzee, richting Vlissingen, via de N256 die over de Zeelandbrug loopt. Meteen na de Zeelandbrug, bij het eerste kruispunt, linksaf, de Noord-Langeweg op.

Vanuit het Noorden Oosten en Belgie ga je richting Bergen op Zoom, om dan via de A58 richting Vlissingen te rijden. Dan neem je de afslag Zierikzee. Je rijdt nu over de N256, die over de Zeelandbrug gaat, echter bij de laatste kruising voor de Zeelandbrug ga je rechtsaf richting Kats.

Je rijdt door naar het dorp Kats. In het dorp eindigt de weg in een T-splitsing, hier ga je rechts en daarna gelijk de eerste weg links. Dit is de Polderweg. Na een paar honderd meter zie je aan de linkerzijde een zijweggetje die helaas is afgesloten met een slagboom. Hier zal je de auto moeten parkeren en te voet het weggetje moeten aflopen naar de duikplaats.

Dichtstbijzijnde vulstation is duikcentrum Goes


Cordinaten (MOO-186): x=51,8 y=398,2
   Getijdentabel Wemeldinge
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:00    -0:00
Parkeer mogelijkheden: redelijk
Afstand tot duikplaats: 700 m.
Diepte: -40
Stroming: Gevarieerd
Obstakels: Heuvellandschap
Te water gaan bij vloed: Afgeraden
Te water gaan bij eb: Redelijk eenvoudig
Aanbevolen duikgetijde: LW

Laatste update: 27 feb 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans