Kabbelaarsrif ( 16a )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Tabel

Dieptekaartje

Kabbelaarsrif is de de naam van het bij Scharendijke afgezonken kunstrif. In het najaar van 2001 zijn hier op iniatief van de Stichting Kunstrif Zeeland 101 "Reefballs" op de bodem neergelaten. Deze klus, die door de genieduikers van de Koninklijke Landmacht is geklaard, heeft als doel om er voor te zorgen dat verschillende diergroepen hier een onderkomen of voedselgebied kunnen vinden.

Om het Kabbelaarsrif te bereiken moet je via de trap bij D.C. de Kabbelaar, rechtstreeks naar het water lopen. Daarvandaan snorkel je naar de kleine oranje boei (deze ligt zo'n 30 meter uit de kant en heeft geen vlaggetje). Deze boei markeert de meest zuidelijk gelegen reefball.

Flora & Fauna

Biologisch is het Reefball project natuurlijk uitermate interessant. Omdat we precies weten wanneer het kunstmatige rif is geplaatst, kunnen we goed volgen wanneer de eerste begroeiing plaats vindt. We kunnen dan zien welke organismen dat zijn en hoe zich dat door de tijd heen heeft ontwikkeld.

Daarom heeft de stichting Anemoon het Kabbelaarsrif een eigen MOO nummer gegeven en zal hier ook een intensieve monitoring op plaats vinden.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

----------- 00-00-200- --------

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De Kabbelaarsbank maakt deel uit van de duikplaats Scharendijke en ligt op Schouwen-Duiveland vlakbij de Brouwersdam

Vanuit de richting Rotterdam heb je twee mogelijkheden: via Zierikzee of via Goeree-Overvlakkee over de Brouwersdam. Het ligt aan de drukte welke route het snelste is.

Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts.

Als je via Zierikzee reist, over de N59, Na Zierikzee richting Burgh-Haamstede tot de splitsing met de N57, Daar ga je over de N57 richting Scharendijke. Onder aan de afslag Scharendijke ga je rechtdoor, daarna eerste rechts.

Deze weg helemaal uitrijden. Bij een splitsing hou je rechts, zodat je langs de dijk blijft rijden. Doorrijden tot je het bordje haven ziet. Hier maak je een bocht van 180 graden en rijd je de kade van de haven op. Aan het einde is het duikcentrum en vulstation de Kabbelaar.

Let op!! Vanwege het grote aantal duikers, dat van deze duikplaats gebruik maakt op drukke dagen, is hier de kans op auto inbraak niet erg groot. Echter buiten het seizoen is het hier 's avonds ook niet veilig! Dus blijf waakzaam.
Coordinaten (MOO--256): 48.785 / 418.413.
Parkeer mogelijkheden: goed (maar betaald)
Kans op inbraak : Klein
Diepte: Reefballs -5 m. tot -9.7 m.
Afstand tot duikplaats: 100 m.(plus 30 m. snorkelen)
Geschikt voor beginners: Nee
Geschikt voor groepen: Nee
Obstakels: Reefballs
Vulstations: Kabbelaar (ook kluisjes)
Grevelingen

    Noodnummers in het geval van calamiteiten:
  • Algemeen noodnummer: 112
  • Politie Zeeland: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220
  • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
    Plaatsbepaling duikstek "Kabbelaarsrif" ten behoeve van de hulpdiensten (112)
  • Duikplaats 16a "Haven Scharendijke".

Laatste update: 27 oktober 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans