Gorishoek ( 78 )
Dieptekaartje
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Bij Gorishoek zijn een drietal duikplaatsen, waavan “de Punt” en “de Blokken” de belangrijkste zijn.

De naam “de Blokken” staat voor de enorme veenblokken die zich op deze duikplaats bevinden. Op zich zijn er niet veel duikplaatsen in Zeeland waar de bodem uit veen bestaat. Hoewel de bodem hier steil naar beneden gaat is er geen steen gestort omdat deze geul zich ver uit de kant bevindt. Je moet daarom vanaf de dijk eerst een paar honderd meter over de drooggevallen slikken van de Dortsman lopen naar de vaargeul. Duiken bij hoogwater is hier niet mogelijk.


De punt is de golfbreker tegenover het restaurant de Zeester. Hier kan je bij hoog- en laagwater duiken. Deze duikplaats is erg geliefd bij Belgische duikers. Je kan hier dan ook erg diep duiken als je dat graag wilt. De faciliteiten zijn hier ook prima. Naast het restaurant is hier ook een duikshop met vulmogelijkheden.

Dieptekaartje

Op beide duikplaatsen is het van groot belang om weer via de bodem terug te zwemmen naar de kant. Een vrije opstijging is hier gevaarlijk omdat je dan grote kans maakt om in de vaargeul terecht te komen. Hoewel je hier erg diep kan gaan is dat niet ongevaarlijk, de stroming kan hier namelijk erg verraderlijk zijn. Er zijn hier al diverse duikongevallen voorgekomen en niet alleen bij onervaren duikers.

Bij de blokken is het natuurlijk ook altijd uitkijken omdat veenblokken in principe altijd onstabiel zijn.
Bij de punt heb je daar geen last van, daar loopt in het verlengde van de golfbreker een lange, volledig begroeide stenen helling langzaam de diepte in.

Flora & Fauna

Hier is goed te zien dat de aard van de bodem erg belangrijk is voor het aanwezige dierlijke leven. Bij “de Blokken” zijn de Baksteenanemoontjes zo overheersend dat de veenblokken er op sommige plaatsen helemaal oranje uitzien. Bij de Punt zijn de stenen in het voorjaar vooral begroeid met Hydroidpoliepen en Brokkelsterren. Ondanks dat deze duikplaats zich ver bij de monding van de Noordzee vandaan bevindt is de begroeiing hier uitbundig. Er zijn hier ook waarnemingen bekend van Lipvissen en Zeebaarsen.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats Gorishoek ligt in het zuiden van het eiland Tholen.

Vanuit de richting Rotterdam: over de A29 naar het Hellegatsplein. Bij het Hellegatsplein via de N59 richting Zierikzee. Midden op de Grevelingendam ga je linksaf via de N257 richting het Zeeuwse eiland Tholen. Deze weg loopt over de Philipsdam. Als je het eiland Tholen hebt bereikt kom je al snel bij een T-splitsing. Hier ga je rechtsaf. Al heel snel daarna komt er een afslag naar links, dit is de N656. Aan het einde van deze weg ga je rechtsaf (N658).

Vanuit het Oosten: richting Roosendaal. Bij Roosendaal over de N641 naar Steenbergen. Vervolgens over de N257 richting Sint-Philipsland. Als bij een splitsing de N257 naar rechts gaat, richting Zierikzee, blijf je rechtdoor rijden. Een klein stukje verder komt de splitsing met de N656 hier ga je linksaf. Aan het einde van deze weg ga je rechtsaf (N658).

Na ongeveer 1 km. komt er een smalle weg naar links "Bartelmeerweg". Hier ga je in en volgt deze, slingerende weg, (soms een dijkweg) tot aan de provincialeweg (N286). Hier ga je rechtsaf en dan kom je al snel in het dorpje Poortvliet. Je blijft de provincialeweg volgen richting Scherpenisse. Als je Scherpenisse voorbij bent, ga je linksaf de West-Kerkseweg in. Deze gaat vanzelf over in de Gorishoeksedijk. Aan het einde van deze weg ga je rechtsaf, deze weg loopt naar de Oosterschelde en aan het einde van deze weg is het restaurant de Zeester. Hier kan je parkeren.

Vullen: Naast restaurant de Zeester is duikcentrum Blue Voyage Diving gevestigd, waar gevuld kan worden, of anders Sub ocean in Steenbergen.


Coordinaten (MOO-163): 64,10 / 393,70
Coordinaten (MOO-164): 64,70 / 393,70
     Getijdentabel Zierikzee
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:00    -0:00
Parkeer mogelijkheden: Goed
Afstand tot duikplaats: Punt 100 m. / Bl. 400 m.
Diepte: -40 m.
Stroming: Sterk
Obstakels: Vaargeul
Geschikt voor beginners: Nee
Geschikt voor groepen: Ja
Aanbevolen duikgetijde: LW.
Te water gaan bij vloed: Punt goed / Bl. Niet
Te water gaan bij eb: Lastig

  Noodnummers in het geval van calamiteiten:
 • Algemeen noodnummer: 112
 • Politie Zeeland: +31 900-8844
 • DAN Nederland: +31 223-658220
 • DAN Belgie: +32 800-12382
  Plaatsbepaling duikstek Gorishoek (de punt) ten behoeve van de hulpdiensten (112)
 • "Poortvliet/St-Maartensdijk, pier - Gorishoeksedijk."

Laatste update: 13 februari 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans