Dreischor gemaal( 4 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Tabel

Drieschor gemaal Drieschor gemaal Drieschor gemaal Drieschor gemaal Drieschor gemaal

Flora & Fauna


Dreischor gemaal is bij de meeste duikers in Nederland als duikstek een begrip. Veel aspirant-duikers hebben hier wellicht hun eerste ervaring opgedaan met het duiken in Zeeland. Als je boven op de dijk staat, kan je het gedeelte van het gemaal dat boven het water uitsteekt al mooi afgetekend zien liggen, maar het gedeelte dat onderwater ligt is pas echt interessant. Wanneer het zicht goed is en zonnestralen door het water heen dringen, is er tussen de buizen van het gemaal een prachtig schouwspel: elk stukje van de constructie is namelijk uitbundig begroeid. De grote verticale pijlers zijn begroeid met allerlei sponzen, wieren en anemoontjes en vooral aan de onderzijde van de horizontale buizen zitten veel Doorschijnende zakpijpen. Daar tussendoor vind je Botervisjes en af en toe een zeedonderpad.

Dieptekaartje

Het gemaal zorgt ervoor dat bij overvloedige regenval het overtollige water uit de polders rond Dreischor naar de Grevelingen wordt afgevoerd. Vˇˇrdat de spuisluis in de Brouwersdam weer continue werd opengezet en er dus weer meer zout water naar binnenkwam, zorgden dit soort gemalen ervoor dat het water in de Grevelingen steeds zoeter werd. Dat proces is nu dus grotendeels stopgezet. Wel kan het gebeuren dat het gemaal plotseling in bedrijf wordt gesteld als je daar aan het duiken bent. Dit merk je meteen omdat het zicht bij het gemaal dan meteen zeer slecht wordt en aan de wervelingen in het water vanwege het feit dat het aangevoerde zoete water dat zich niet onmiddellijk mengt met het brakke water. Gevaar zal het niet opleveren, maar prettig is anders.

Vanaf de plaats waar je het water betreedt is het gemaal een kleine honderd meter naar rechts. Wanneer je op een diepte van 5 meter blijft kun je het niet missen. De onderkant van het gemaal staat op een meter of zes op de bodem.

Als je er wilt duiken kan het zijn dat je er in het weekend geen parkeerplek meer kunt vinden. In tegenstelling tot de duikplaats aan het einde van de Zuidlangeweg is hier maar beperkte parkeerruimte. Wees er dus vroeg bij!

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

----------- 00-00-200- --------

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

Duikplaats "Dreischor gemaal" ligt midden op Schouwen-Duiveland aan de Grevelingen

Vanuit de richting Rotterdam heb je twee mogelijkheden: via het Hellegatsplein, of via Goederee-Overvlakke, over de Brouwersdam. Het ligt aan de drukte welke route het snelste is.

Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts. Als je bij de dijk bent aangekomen ga je de eerste weg rechts (Elkerzeeseweg) langs het duikcentrum "de Grevelingen" doorrijden tot de N653. Bij de N653 ga je linksaf richting Zonnemaire. In Zonnemaire volg je de borden Dreischor. Vlak voor het dorp ga je linksaf richting Grevelingen, over de Zuidlangeweg

Als je via het Hellegatsplein reist over de N59, moet je bij de stoplichten in Nieuwerkerk, rechtsaf, richting Dreischor. In Dreischor ga je een klein stukje richting Zonnemaire. Net buiten het dorp ga je rechtsaf richting Grevelingen over de Zuidlangeweg.

Aan het einde van de zuidlangeweg zie je aan je linkerhand de parkeerplaats van de duikplaats waar de reefball zijn geplaatst. Je moet hier rechtsaf en doorrijden tot het gemaal. Helaas is hier maar beperkte ruimte om de auto's te parkeren.

Pas op voor autokrakers !! Vanwege het grote aantal duikers dat van deze duikplaats gebruik maakt op drukke dagen, is hier de kans op auto inbraak niet erg groot. Echter buiten het seizoen is het hier overdag en 's avonds ook niet veilig! Dus blijf waakzaam.
Coordinaten (MOO-124): x=59,3 y=414,2
Parkeer mogelijkheden: matig
Kans op inbraak : Redelijk
Diepte: -30
Afstand tot duikplaats: 50 m.
Geschikt voor beginners: Ja
Geschikt voor groepen: Ja
Obstakels: Gemaal
Vulstations: Waterworld in Nieuwerkerk
Dolphins in Brouwershaven

    Noodnummers in het geval van calamiteiten:
  • Algemeen noodnummer: 112
  • Politie Zeeland: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220
  • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
    Plaatsbepaling duikstek "Dreischor gemaal" ten behoeve van de hulpdiensten (112)
  • "Dreischor, einde van de Zuidlangeweg tegen het Grevelingenmeer, rechts bij het gemaal."

Laatste update: 27 oktober 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans