Dreischor ( 5 )
Zuidlangeweg
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Tabel

Deze duikplaats ligt een heel stuk verder van de Brouwersdam dan de duikplaatsen tussen Scharendijke en Brouwershaven. Door de aanleg van een flinke parkeerplaats is er hier altijd wel ruimte voor een grote groep duikers. Er staat en toilethuisje maar eten en drinken moeten zelf meegenomen worden. Mocht er toch geen ruimte zijn dan kun je het altijd nog proberen op de ongeveer 300 meter verder gelegen duikplaats Dreischor gemaal, maar daar kan het ook druk zijn.
Ook op deze duikplaats is in 2008 een prachtige duiksteiger aangelegd zodat je niet meer over glibberige stenen het water in hoeft. De duiksteiger zelf zal in de loop der tijd ook prachtig begroeid raken en zal daarom zelf weer een mooi duikobject vormen.
Bij zonnige dagen speelt het licht ook mooi door de kieren van de steiger zodat hij zelfs heel fotogeniek is te noemen.

Drieschor gemaal Drieschor gemaal Drieschor gemaal Drieschor gemaal Drieschor gemaal

Dieptekaartje

Aan het einde van de Zuidlangeweg is aan de linkerzijde een parkeerplaats en een trap over de dijk. Als je hier het water in gaat kom je ondermeer bij het in augustus 2002 geplaatste "Frans Kok" kunstrif. Dit rif bestaat uit zogenoemde "Reefballs" en is een project van Stichting Kunstrif Zeeland .

Pas op voor de hier alom aanwezige fuiken !

Flora & Fauna

De reefballs hebben als doel het biologische leven te stimuleren en de diversiteit te vergroten. Of dat lukt zal de toekomst uitmaken. Voorlopig hebben sponzen zakpijpen en Zeeanjelieren al dankbaar gebruik gemaakt van de harde ondergrond en binnen de bescherming van de bollen leven al diverse kreeften en garnalen.
Door de speciale constructie van de bollen is er vooral veel harde ondergrond bijgekomen aan de binnenzijde die schaduwrijk en beschermd is. Deze speciale biothoop is door de gaten in de bollen ook nog prima te bestuderen.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Blonde grondel 11-10-2008 Jacky O
Hermaea bifida 03-11-2007 Vanessa Walraven

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

Duikplaats "Dreischor" ligt midden op Schouwen-Duiveland aan de Grevelingen

Vanuit de richting Rotterdam heb je twee mogelijkheden: via het Hellegatsplein, of via Goederee-Overvlakke, over de Brouwersdam. Het ligt aan de drukte welke route het snelste is.

Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts. Als je bij de dijk bent aangekomen ga je de eerste weg rechts (Elkerzeeseweg) langs het duikcentrum "de Grevelingen" doorrijden tot de N653. Bij de N653 ga je linksaf richting Zonnemaire. In Zonnemaire volg je de borden Dreischor. Vlak voor het dorp ga je linksaf richting Grevelingen, over de Zuidlangeweg

Als je via het Hellegatsplein reist over de N59, moet je bij de stoplichten in Nieuwerkerk, rechtsaf, richting Dreischor. In Dreischor ga je een klein stukje richting Zonnemaire. Net buiten het dorp ga je rechtsaf richting Grevelingen over de Zuidlangeweg.

Aan het einde van de zuidlangeweg zie je aan je linkerhand een parkeerplaats. Je kan hier parkeren en aan de ander zijde van de dijk is de duikplaats.

Pas op voor autokrakers !! Vanwege het grote aantal duikers dat van deze duikplaats gebruik maakt op drukke dagen, is hier de kans op auto inbraak niet erg groot. Echter buiten het seizoen is het hier overdag en 's avonds ook niet veilig! Dus blijf waakzaam.
Coordinaten (MOO-123): x=58,8 y=414,6
Parkeer mogelijkheden: goed
Kans op inbraak : Redelijk
Diepte: -30
Afstand tot duikplaats: 50 m.
Geschikt voor beginners: Ja
Geschikt voor groepen: Ja
Obstakels: Reefballs
Vulstations: Waterworld in Nieuwerkerk
Dolphins in Brouwershaven

    Noodnummers in het geval van calamiteiten:
  • Algemeen noodnummer: 112
  • Politie Zeeland: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220
  • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
    Plaatsbepaling duikstek Dreischor ten behoeve van de hulpdiensten (112)
  • Duikplaats 5 "Einde van de Zuidlangeweg tegen het Grevelingenmeer."

Laatste update: 22 oktober 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans