de Val ( 31 )
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Getijdentabel

Dieptekaartje

Als je niet uit bent op een erg diepe duik en je wilt ook niet te veel stroming (maar wel heel veel wilt zien) dan is dit een ideale stek.
Na een flinke wandeling vanaf de parkeerplaats van het restaurant bij de Zeelandbrug, kan je het beste links van de lichtmast het water betreden. Als je nu rechtuit zwemt kom je op een grote zandvlakte die als mosselperceel wordt gebruikt. Beter is het om parallel aan de dijk, richting Zeelandbrug te gaan. Hoe dichter naar de havenuitgang, hoe dieper het water, maar ook de begroeiing wordt hier uitbundiger. Pas wel op voor de fuiken.

Flora & Fauna

Vooral de eerste vijf meter van de pier is weelderig begroeid met vele soorten algen en wieren. Daartussen scharrelen enorm veel garnaaltjes, Grondeltjes, Botervisjes, en Heremietkreeftjes in allerlei maten. In het voorjaar is dit ook een hele populaire plek bij Sepia's en Snotolfen. Zij vinden hier prima plaatsen om hun eieren te deponeren.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

De duikplaats "de Val" ligt in het Zuiden van
Schouwen-Duivenland vlakbij Zierikzee.

Vanaf de N59 bij Zierikzee de borden volgen richting Vlissingen via de N256. Na 500 meter maakt de weg een flauwe bocht naar links. Na ongeveer 200 m. ligt er aan de linkerzijde de voormalige parkeerplaats van deze duikstek. Helaas is deze vanwege de nieuw geplaatste vangrail niet meer te bereiken. Nu is het alleen nog maar mogelijk om op het (ongeveer 300 meter verder gelegen) parkeerterrein van het restaurant "de Zeelandbrug" te parkeren. Vanaf deze parkeerplaats is het dan mogelijk om, nadat de weg is over gestoken, via de meest oostelijke gelegen havenhoofd het water in te gaan. Daarvoor moet dan wel eerst een afstand van ongeveer 600 m. te voet worden afgelegd.

Let op!! Het parkeren bij het restaurant is redelijk veilig als het restaurant open is en er meerder auto's staan geparkeerd. Als het restaurant is gesloten valt je auto wel erg op en is de kans op inbraak aanwezig.

Dichtstbijzijnde vulstation is duikcentrum Vierbannen of Waterworld


Coordinaten (MOO-145): x=53,6 y=405,5
   Getijdentabel Wemeldinge
  dag   HW  +cm  LW  -cm

Correctie: -0:50    -0:25
Parkeer mogelijkheden: Goed (rest. zeelandbrug)
Kans op inbraak : redelijk
Afstand tot duikplaats: 600 m.
Diepte: -15
Stroming: Matig
Obstakels: Fuiken en Hengelvissers
Geschikt voor beginners: Nee
Geschikt voor groepen: Nee
Aanbevolen duikgetijde: HW & LW.
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: lastig

Laatste update: 27 februari 2009
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans