Nieuwe Kerkweg ( 14 )
Den Osse - Meeuwestein
Flora & Fauna
Bijzondere waarnemingen
Routebeschrijving
Tabel

Deze duikplaats heeft verschillende namen. Buiten de Nieuwe kerkweg staat hij ook bekend als Den osse, Meeuwenstein en waarschijnlijk nog een paar namen. De is bovendien één van de drukst bezochte duikplaatsen in Zeeland, dus als je hier wilt duiken moet je er, vooral in het weekend, vroeg bij zijn. Gelukkig is de grote parkeerplaats van alle gemakken voorzien. Er staat een friettent en mobiele toiletten zijn ook aanwezig, alleen douches ontbreken nog.

Vanaf 2008 zijn er trappen en steigers geplaatst om het duikers makkelijker te maken om het water te bereiken. Er is gebruik gemaakt van drijvende steigers die bij zwaar weer kwetsbaar kunnen zijn. Op dit moment zijn ze daarom ook voor onderhoud verwijderd. Wanneer ze weer worden teruggeplaatst is op dit moment onbekend. Pas daarom op bij het tewater gaan, de stenen kunnen glad zijn!

Dieptekaartje

Vanaf de kant loopt het eerst langzaam af. Dit gedeelte heeft een zandbodem. Een meter of 20 vanaf de kant zwem je tegen een stenen onderwaterdijkje op, daarachter gaat de stenenhelling steil de diepte in. Opmerkelijk zijn de grote betonnen platen, die als enorme tegels, de helling voor een groot gedeelte bedekken. Tussen de platen kom je soms een zeldzame Zeedahlia tegen Vanaf het voorjaar van 2002 zijn hier, net als in Scharendijke, kunstmatig riffen geplaatst, bestaande uit zo'n 100 "Reefballs". De initiatiefnemers zijn de plaatselijk duikondernemers in samenwerking met Stichting Kunstrif Zeeland. Inmiddels zijn ze voor een groot gedeelte begroeid met allerlei levensvormen en zonder uitzondering allemaal bewoond door Kreeften

Garnaal Zeedahlia Garnaal Garnaal Garnaal

Flora & Fauna

Het onderwaterleven is hier opmerkelijk divers. Ook dieren die je niet zo snel verwacht zoals Dodemansduim en Zeedahlia's kun je hier tegenkomen. Het gebruikelijke Grevelingenleven, zoals de o.a. de Knotszakpijp, komt hier ook in ruime mate voor. Dit is te danken aan de ruime vestigingsmogelijkheden van deze duikplaats. De stenen helling loopt tot ver in de diepte door.
Als je goed kijkt zie je hier ook vaak opmerkelijk grote Zeenaalden. Met hun kop naar beneden gericht proberen de Zeenaalden zich zo min mogelijk te bewegend. Daarmee lijken ze op het eerste gezicht op zeegrasachtige wieren. Pas als ze zich bewegen vallen ze op.

Hieronder staan de bijzondere waarnemingen gedaan op deze duiklocatie en gemeld aan
de "SPUISLUIS" of het "FORUM" van de stichting Anemoon

----------- 00-00-200- --------

Via het MOO project worden er zoveel mogelijk waarnemingen verzameld om inzicht te krijgen over wat er onderwater leeft in Zeeland.

Duikplaats "Nw. Kerkweg" ligt op Schouwen-Duiveland vlakbij de Brouwersdam

Vanuit de richting Rotterdam heb je twee mogelijkheden: via Zierikzee of via Goederee-Overvlakke over de Brouwersdam. Het ligt aan de drukte welke route het snelste is.

Als je via de Brouwersdam reist, over de N57, moet je al voor het einde van de dam rechts voorsorteren richting Scharendijke. Na de afslag links onder de weg door. T-splitsing links, daarna eerste rechts.

Als je via Zierikzee reist, over de N59, Na Zierikzee richting Burgh-Haamstede tot de splitsing met de N57, Daar ga je over de N59 richting Scharendijke. Onder aan de afslag Scharendijke ga je rechtdoor, daarna eerste weg rechts.

Als je bij de dijk bent aangekomen ga je de eerste weg rechts (Elkerzeeseweg) tot het duikcentrum "de Grevelingen". Vlak voor het duikcentrum ga je linksaf de Boutlaan op, deze gaat vanzelf over in de Langendijk. Na een kleine kilometer zie je een, de rechterzijde een grote parkeerplaats, met op drukke dagen heel veel duikers. Op de dijk bevindt zich een stenen trap, die je kan gebruiken om bij het water te komen.

Let op!! Vanwege het grote aantal duikers dat van deze duikplaats gebruik maakt op drukke dagen, is hier de kans op auto inbraak niet erg groot. Echter buiten het seizoen is het hier overdag en 's avonds ook niet veilig! Dus blijf waakzaam.
Coordinaten (MOO-112): 50,90 / 418,30
Parkeer mogelijkheden: Goed
Kans op inbraak : Redelijk
Diepte: -30
Afstand tot duikplaats: 100 m.
Geschikt voor beginners: Ja
Geschikt voor groepen: Ja
Obstakels: Rifballs
Vulstations: Kabbelaar (ook kluisjes)
Grevelingen

    Noodnummers in het geval van calamiteiten:
  • Algemeen noodnummer: 112
  • Politie Zeeland: +31 900-8844
  • DAN Nederland: +31 223-658220
  • DAN Belgie: +32 (0)2/262 22 82
    Plaatsbepaling duikstek Nw. Kerkweg ten behoeve van de hulpdiensten (112)
  • "Den Osse, hoek van de Langendijk en de Nieuwe Kerkeweg"

Laatste update: 21 oktober 2008
Op- of aanmerkingen betreffende deze pagina, MAILTO: Ron Offermans